close
  • donderdag 21 oktober
Zorg en Zekerheid

10 tips voor wie wil wisselen van zorgverzekeraar

10 tips voor wie wil wisselen van zorgverzekeraar

Het is weer tijd om over te stappen. Als je dat wilt tenminste en de energie hebt om in het woud van zorgverzekeraars en dekkingen je weg te vinden. Ieder jaar weer lijkt dat een hele kunst. Het is de uitdaging om de juiste dekking te vinden en daar niet te veel voor te betalen. Een spanningsveld waar je flink je hoofd over kunt breken. Hier een aantal tips!

Zelf scharrel ik eerst wat rond op een zorgvergelijker. Lijkt me superhandig om daar eens mijn licht op te steken. Ik vul mijn geboortedatum in, meld dat ik vrouw ben en kies het verplichte eigen risico. Of ik fysiotherapie of een tandartsdekking wil? 250 euro dekking tandarts lijkt me reëel en ik kies voor zes fysiotherapie-behandelingen. Nog extra dekking? nee. Student of ondernemer? Dat laat ik ook aan me voorbij gaan. De machine zoekt nu voor mij de zorgverzekeraar met de laagste premie.

Een pagina vol namen volgt. Ik krijg de drie goedkoopste opties en kan deze onderaan nog vergelijken met een zelf in te vullen zorgverzekeraar en polis. Waar overigens direct bij vermeld staat deze door mij ingevulde verzekeraar niet door Zorgkiezer is af te sluiten. Waarom nou niet?

Omdat ik nog niet gerust ben op de polis die ik af kan sluiten bij de goedkoopste, klik ik door om te zien wat ik zoal vergoed krijg en wat niet. Is die goeie dekking voor mij wel zo’n goeie dekking? Ik zie dat ik kraamzorg, verloskundige hulp en een vruchtbaarheidsbehandeling in mijn pakket heb. Volledig vergoed. Geweldig! Maar voor mij totaal overbodig op mijn 54ste. Ik zou dus zomaar veel te veel kunnen betalen voor deze zogenoemde goedkoopste variant.

Als niet-roker weet ik in ieder geval dat de cursus stoppen met roken volledig vergoed wordt

Dan blijkt ook nog eens dat deze polis door alternatieve behandelingen een grote streep zet. Niets wordt vergoed. Geen osteopathie, geen acupunctuur en geen homeopathie. Dat is toch jammer, meen ik. Veel van mijn leeftijdgenoten willen nog wel eens de reguliere arts in tweede instantie pas raadplegen en eerst een homeopathisch middel inzetten.

Verder zoekend tref ik aan dat ik 65 procent van een bril vergoed krijg en ik moet even zoeken hoe vaak dat mogelijk is. Van maagzuurremmers moet ik de eerste 15 dagen zelf de kosten dragen en op indicatie van de gemeente kan ik thuiszorg krijgen. Mantelzorg: geen dekking. Terminale zorg ook niet, maar daar ben ik gelukkig nog niet aan toe. Cursussen krijg ik niet vergoed, maar ik mag de cursus stoppen met roken volledig declareren. Als niet-roker zie ik daar geen heil in.

Het lijkt erop dat deze voor mij gekozen goedkoopste variant totaal niet geschikt is. Met als gevolg dat ik toch zelf verder op zoek moet en polissen moet gaan vergelijken. Dat gaat een paar avonden kosten. Nog even word ik getriggerd door een Hema reclame. Als ik daar mijn zorgverzekering afsluit krijg ik tien procent korting op bijna (!) alle Hema producten. Dat zijn nog eens deals. Een mooi voordeel om bij een winkelketen je zorgverzekering af te sluiten. Blijkt de Hema ook nog eens korting op een bril of zonnebril aan te bieden via een brillengigant, in plaats van een dekking voor brillen aan te bieden. Die neem ik dus ook maar mee mijn zoektocht.

Tien tips

Eigen risico verhogen
Je gaat er gemakshalve vanuit dat jouw eigen risico 385 euro is. Dat is het verplichte bedrag en veel mensen vinden dat eigenlijk al behoorlijk. Toch kan het de moeite waard zijn om te overwegen dat eigen risico te verhogen. Dat betekent dat je maandpremie aanzienlijk daalt.

Is die aanvullend verzekering zinvol?
Een aanvullende verzekering lijkt belangrijk. Denk aan fysiotherapie bijvoorbeeld. Maar niet voor iedereen geldt dat een aanvullende verzekering altijd nodig is. Mensen met een handicap blijken vaak helemaal hun extra zorg niet vergoed te krijgen en zijn financieel beter af met een basisverzekering zodat ze budget overhouden om in hun eigen zorg te voorzien.

Onnodige vergoedingen
Je sluit een goeie aanvullende verzekering af en dan blijkt achteraf dat je supergoed verzekerd bent voor kraamzorg. Fijn! Maar onnodig als je 56 jaar bent. Check of dat anders kan. Ook daar kun je geld mee besparen.

Vergoeding bril zinloos
De bril; wie heeft hem niet. Zeker als je boven de vijftig jaar bent, is het een uitzondering als je geen leesbril nodig hebt. Sluit je een flinke verzekering af zodat je een deel van de aanschaf van een bril vergoed krijgt en denk je daarmee goed te doen. Blijkt dat echter maar één keer in de drie jaar te kunnen en is het soms verstandiger om zelf die bril te kopen. Scheelt je maandelijks zoveel geld dat je die bril prima zelf kunt betalen.

Via je werkgever niet altijd handig
Staar je echter niet blind op het afsluiten van een collectieve verzekering. Soms is een kleine zoektocht al lonend en blijkt er toch nog een andere verzekeraar goedkoper te zijn dan de verzekering die je via je werkgever kunt afsluiten met een collectieve korting als lokkertje.
En weet dat als je van baan verandert, je vaak de korting op je buik kunt schrijven. Dan betaal je de rest van het jaar het volle pond.

Korting als lid van patiëntvereniging
Heb je een chronisch aandoening en ben je lid van een patiëntenvereniging, dan is het soms ook mogelijk via deze vereniging een voordeliger collectieve verzekering af te sluiten. De lidmaatschapskosten van de vereniging zijn er natuurlijk ook, maar die kun je in veel gevallen weer indienen bij de zorgverzekeraar mits je aanvullend verzekerd bent. Snap je het nog?

Nieuwe vergoedingen in 2018
In 2018 zijn er nieuwe vergoedingen toegevoegd aan de basisverzekering. Zo krijgen artrosepatiënten twaalf behandelsessies vanuit de basisverzekering vergoed bij een oefen- of fysiotherapeut voor knie- en heupgewricht. Ook wordt bepaalde borstkankermedicatie vergoed uit het basispakket.

65+ heeft voordelen
Ben je aangesloten bij de Algemene Nederlandse Bond van Ouderen (ANBO) of een andere ouderenbond, dan kun je een collectieve verkering afsluiten met korting op de zorgpremie. De bond heeft collectieve-deals met meerdere verzekeraars en uiteraard zijn de pakketen goed afgestemd op de leeftijd. Zo worden er extra vergoedingen geboden voor brillen en fysiotherapie.

Polis voor vegatariërs
Geen Vlees eten, kan je al flink wat geld besparen, maar je kunt ook nog eens korting krijgen op je maandelijkse premie als vegetariër. Achmea en Delta Lloyd doen aan de vegapolis. Het doet de verzekeraars deugd dat je helemaal gaat voor een betere wereld en een deel van de winst van de vegapolis wordt overgemaakt naar Paes Foundation, een organisatie die samenwerkt met wetenschappelijke organisaties om nog betere vleesvervangers te ontwikkelen.

Collectieve verzekering
Via het UnitedConsumers ZorgCollectief bent u verzekerd van de beste zorgverzekering voor een scherpe premie. Wilt u weten hoe dit werkt en wat UnitedConsumers voor u doet, klik hier.

Geschreven door: Redactie