close
  • dinsdag 15 juni
Nostalgie

13 januari 1930: de eerste strip van Mickey Mouse verscheen

13 januari 1930: de eerste strip van Mickey Mouse verscheen

Wie de Donald Duck regelmatig leest heeft vast een favoriete stripfiguur. Donald en de neefjes misschien of de Zware jongens. Of de altijd slimme Mickey Mouse. Vandaag precies negentig jaar geleden kreeg Mickey voor het eerst een eigen krantenstrip. “Het begon allemaal met een muis” zei Walt Disney ooit.

Daarvoor verscheen Mickey in een paar Disneyfilms, waaronder Steamboat Willie uit 1928. Twee eerdere films waren weinig succesvol, maar Steamboat Willie was voorzien van geluid. Walt Disney rammelde eigenhandig met koeienbellen, blies op fluitjes en maakte plopgeluiden met een gootsteenontstopper. Hij nam ook de stem van Mickey voor zijn rekening. In de film bestuurt Mickey een raderstoomboot genaamd Willie en beeldt zich in dat hij de kapitein in. Dan verschijnt de echte kapitein Boris Boef, die het roer overneemt en hem wegstuurt. De film werd een groot succes en vanaf dat moment was de muis beroemd en het was tegelijkertijd het begin van het echte succes van Disney. En van de merchandise, die vanaf toen veel geld in het laatje bracht. Leuk weetje: sinds vorig jaar is er een legodoos met stoomboot Willie te koop, ter ere van de film.

Een eigen strip

Twee jaar na de film kreeg Mickey een eigen krantenstrip. Ub Iwerks, die ook de tekenfilms had getekend, maakte ook hiervan de eerste afleveringen. De allereerste werd gepubliceerd op 13 januari 1930. Daarna verscheen de strip dagelijks in steeds meer kranten. Vanaf 1931 ook in ons land. ‘De avonturen van Mikkie Muis. Voor iedereen en elken dag’  waren te lezen in de Telegraaf. Walt Disney verzon aanvankelijk de verhalen zelf. Hij kwam op het idee voor de stripfiguur toen bij een muis in zijn kantoor zag lopen. Eigenlijk wilde Disney de muis Mortimer noemen, maar dat vond zijn vrouw een veel te serieuze en hoogdravende naam. Het werd dus Mickey. De muis draagt altijd witte handschoenen en is altijd degene die een lastige situatie op weet te lossen. Daarbij vaak (van de wal in de sloot) geholpen door zijn vriend Goofy. Mikey lost het op is een vaste rubriek in de Donald Duck. Pluto is de hond van Mickey en hij heeft twee neefjes: Puk en Max. Zijn grote liefde is natuurlijk Minnie.

Wist je dat:

 

Geschreven door: Boukje Wiersma