3 fietsboeken die je gelezen moet hebben

Nederlanders houden van fietsen en dat doen ze niet alleen naar het werk. Ook fietsvakanties zijn populair. Sommige fietsers maken wel heel bont, legden duizenden kilometers af, en schreven er een boek over. We noemen er drie. 

Als de kinderfiets is afgeschreven en de volwassen fiets zijn intrede doet, moet er opnieuw een keuze worden gemaakt. Wordt het een gewone stadsfiets, omafiets of mountainbike. Een hybride fiets of toerfiets misschien?

Het aantal kilometers dat wekelijks wordt af gelegd naar het werk, de sportclub of de supermarkt is voor een deel bepalend. Ook de aard van de fietser speelt een rol. Sportief of meer het klassieke type?

Echte diehards gaan voor sterke toerfietsen

Een en ander is ook afhankelijk van je eerdere fiets. Had je lange tijd een jongensfiets, compleet met stang en stoer uiterlijk, dan wordt deze vaak opgevolgd door de sportieve mountainbike-achtige fiets. Had je jarenlang een roze meisjesfiets, dan is de omafiets een leuke opvolger.

Hier zijn natuurlijk veel varianten op te bedenken. Eén keer een sportfiets onder de kont en menig fietsliefhebber wil nooit meer anders. De echte diehards, die tijdens vakanties de fiets niet schuwen en zelfs vanuit huis door heel Nederland of naar omringende landen fietsen, gaan voor de sterke toerfietsen.

Een aantal van hen schrijft verhalen over die reizen en die lezen lekker weg. Ze spreken tot de verbeelding omdat het veel verder gaat dan een fietsvakantie alleen. Zit zijn wereldreizigers die kilometer op de pedalen staan.

Wereldreizigers gaan fietsend de wereld over 

-Van Miami naar San Francisco

Zo fietste Gijs van Middelkoop met zijn vriendin zo’n 8500 kilometer van het Amerikaanse Miami naar San Francisco. Ze onderzochten onder andere of Amerika echt geen fietsland is en schreven er een boek over. In vijftien verhalen kom je daar als lezer achter. De titel: Amerikanen fietsen niet…

-Door vele landen

Dacht je dat 8500 kilometer veel was om fietsend af te leggen, Eric Schuijt doet daar een flinke schep bovenop. De kinderfiets nog maar net ontgroeit, fietst Schuijt de wereld al in. Sinds zijn jeugd heeft hij er 250.000 kilometer fietsend opzitten. Thailand, Zweden, Oeganda, De Andes, India. You name it, Schuijt heeft er gefietst. Hij vertelt erover in zijn boek: 250.000 kilometer op de pedalen.

-Bijna alle continenten

Frank van Rijn wordt ook wel Nederlands wereldfietser genoemd. Gedurende een periode van 45 jaar fietste hij meer dan een half miljoen kilometer over alle continenten met uitzondering van Antarctica. Zijn fietstochten duren maanden. Hij schreef er al vijftien boeken over en De Dikke Baobab, een reis door Madagaskar, is er daar eentje van. Waar de titel op slaat? In het Parc National de la Montagne d’Ambre, een tropisch regenwoud, gaat hij op zoek naar de zeer zeldzame Menticola Erythronotus, een vogeltje met een roodborstje dat ook wel de dikke baobab heet.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top