Energie vergelijken

4 tips: het beste energiecontract voor jou

Grote kans dat per 1 juli aanstaande de energietarieven weer stijgen. Begin 2018 stegen de prijzen ook al doordat de overheid de energiebelasting verhoogde en veel netbeheerders meer voor het transport van energie gingen rekenen. De enige manier om toch zo laag mogelijke energietarieven te betalen, is door zelf op zoek te gaan naar het voordeligste energiecontract. Hoe je aan zo’n contract komt, leggen wij je uit in deze blog.

1. Vaste tarieven versus variabele tarieven

Bij een energiecontract heb je de keuze uit vaste energietarieven en variabele energietarieven. Doorgaans zijn vaste tarieven lager dan variabele tarieven. Bovendien bieden vaste tarieven meer zekerheid. Sluit je een energiecontract voor een jaar af met vaste tarieven, dan weet je het komende jaar exact wat je voor je stroom en gas betaalt. Variabele tarieven wijzigen twee keer per jaar; 1 januari en 1 juli. Dus tussentijds kunnen de tarieven voor je stroom en gas zomaar omhoog schieten.

2. Stap jaarlijks over

Jaarlijks overstappen is de gouden tip voor een voordelig energiecontract. Het lijkt veel gedoe, maar in werkelijkheid is het binnen een paar minuten gepiept. Door jaarlijks over te stappen van energieleverancier betaal je ten eerste altijd scherpe actietarieven en ten tweede krijg je meestal een welkomstkorting die kan oplopen tot wel € 280,-.

Wat gebeurt er als je niet overstapt?

  1. Loopt je energiecontract af en doe je niks (dus ga je ook geen verlengingscontract aan) dan ga je over op een variabel energiecontract bij je huidige energieleverancier en betaal je dure variabele energietarieven.
  2. Wanneer je niet overstapt, maar wel verlengt bij je energieleverancier dan betaal je de verlengingstarieven. Dit zijn niet de duurste tarieven, maar ook niet de meest voordelige.

Bovendien loop je in beide gevallen een welkomstkorting mis. Gelukkig voorkom je dit eenvoudig door jaarlijks in een paar minuten uit te zoeken welke energieleverancier voor jou het voordeligst is.

3. Bel liever niet rechtstreeks naar de energieleverancier

Je leest het goed: bel niet rechtstreeks naar de energieleverancier voor een energiecontract. Je krijgt meestal niet de scherpste tarieven als je alleen deze energieleverancier om een aanbod vraagt. Het klinkt tegenstrijdig aangezien je een tussenpartij zoals een energievergelijker overslaat. Dan hoeft die bemiddelaar ook geen geld te ontvangen voor jouw overstap en daardoor zou je verwachten dat je minder voor je energie betaalt. Zo werkt het dus niet. Een verkoper bij een energiemaatschappij die jou spreekt over de telefoon weet dat jij op dat moment niet in de mogelijkheid bent om zijn aanbod te vergelijken met die van andere energieleveranciers. Hij biedt daarom niet de scherpste tarieven aan om jou te overtuigen; daarvoor zet hij zijn verkooptechnieken in. Doet de verkoper zijn werk goed dan sluit jij waarschijnlijk een energiecontract bij hem af. De volgende dag kun je er zomaar achter komen dat er toch nog voordeligere aanbiedingen waren van andere energieleveranciers…. Dus wat te doen? Het energiecontract aanvragen via een online energievergelijker is toch niet zo’n slecht idee.

4. Vergelijken in een paar minuten

Er zijn rond de veertig energieleveranciers in Nederland. Dit betekent veel concurrentie dus zijn er ook veel verschillende aanbiedingen. Welke is het goedkoopste voor jou? Hiervoor kun je online energie vergelijken. Een energievergelijker vergelijkt het aanbod van alle energieleveranciers binnen een minuut. Op basis van je energieverbruik en wensen (zoals duurzaamheid) zie je welke energieleverancier het beste energiecontract heeft voor jou. Dit maakt ook dat je op een energievergelijker het voordeligste contract vindt. Doordat alle energieleveranciers worden vergeleken, is het voor een energieleverancier nodig om scherpe energietarieven aan te bieden wil hij in de top 3 van de vergelijker komen en nieuwe klanten aantrekken.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top