close
  • zaterdag 18 september
Vrije tijd

50 plus tipt de beste wetenschap podcasts

50 plus tipt de beste wetenschap podcasts

Sinds een jaar of vijf heeft de podcast een enorme vlucht gemaakt. De podcast is hip blijkt uit de cijfers, want bijna de helft van de Nederlanders luistert wel eens naar een zo’n audiofragment. Het overgrote deel daarvan is onder de 40 jaar, maar ook onder de mensen die vóór 1970 geboren zijn groeit de populariteit van de podcast.

Wanneer je nog nooit een podcast hebt geluisterd, maar hier wel graag eens aan wilt beginnen, kan het best een uitdaging zijn om uit het enorme aanbod iets te kiezen. Wij helpen je graag bij het kiezen van je allereerste (of je volgende) podcast. Wil je eerst wat meer weten over podcasts kijk dan hier eens.

Deze maand aandacht voor de beste wetenschap Podcasts; wil jij alles weten over actuele wetenschappelijke onderzoeken? Wetenschappers gepassioneerd horen vertellen over hun onderzoeken? Kennis vergaren terwijl je in de auto zit of lekker onderuit gezakt op de bank hangt? Zet dan je koptelefoon op en beluister onderstaande wetenschap podcasts.

Enkeltje Wetenschap
Online te beluisteren en via de podcastapps

Deze boeiende podcast bestaat al sinds 2019, en dat is alleen maar fijn, want dat betekent dat je een lekker voorraadje hele interessante afleveringen hebt. Enkeltje wetenschap is de podcast van de Universiteit Leiden waarin de beste wetenschappers een inkijkje bieden in hun onderzoek. Het puberbrein, de rol van bier in Namibië, het verschil tussen ochtend- en avondmensen; het komt allemaal aan de orde in deze uiteenlopende wetenschappelijke onderwerpen. Deze podcast is perfect om loze momenten op te vullen met leerzame interviews, want elke aflevering duurt ongeveer een kwartiertje. Handig als de trein vertraging heeft of wanneer je nog even iets interessants wilt luisteren voor het slapen gaan. Maar opgepast, want voor je het weet heb je de volgende aflevering aangeklikt en vliegt de nacht voorbij.

Nerdland Maandoverzicht
Online te beluisteren en via de podcast apps

Wil je nooit meer iets missen op het gebied van wetenschapsnieuws, maar kom je er niet altijd aan toe om je erin te verdiepen? Dat kan! Door eenvoudig elke maand te luisteren naar het Nerdland Maandoverzicht waarin het belangrijkste wetenschapsnieuws van de afgelopen maand wordt doorgenomen door, zoals ze het zelf noemen, ‘een ongeregelde bende science freaks’. Verwacht dus geen stoffig geneuzel van bejaarde professoren, maar gepassioneerde gesprekken over de wetenschap waarin ook ruimte is voor de nodige humor, speculatie en opinie. Deze Belgische podcast wordt gemaakt onder leiding van Vlaming Lieven Scheire en werd vorig jaar nog uitgeroepen tot beste Belgische podcast op Spotify! Bijkomend voordeel voor Nederlanders is dat het toch nog extra fijn luistert naar die prettige zachte G. Wil je alles weten over astonautenondergoed? Quantum Tunneling? De nijlpaarden van Pablo Escobar? Sluit je dan maandelijks aan bij deze ‘nerds’ om op de hoogte te blijven. Afleveringen duren meer dan twee uur dus je kunt wel even vooruit!

De Kennis Van Nu
Online te beluisteren en via de podcast apps

Naast de televisieprogramma’s is er ook de podcast De Kennis Van Nu. In deze wetenschap podcast gaat presentatrice Karin van den Boogaert in gesprek met wetenschappers uit diverse wetenschappelijke hoeken over onderwerpen die nu actueel zijn en invloed hebben op onze maatschappij. Aan het woord komen onder andere sterrenkundige, hoogleraren, klimaatwetenschappers en allerlei andere geleerden die, samen met jou, voor ongeveer een dik half uur, de diepte van de wetenschap in duiken.

 

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook