50 plus tipt podcasts voor vijftigers

Sinds een jaar of vijf heeft de podcast een enorme vlucht gemaakt. De podcast is hip blijkt uit de cijfers, want bijna de helft van de Nederlanders luistert wel eens naar zo’n audiofragment. Het overgrote deel daarvan is onder de 40 jaar, maar ook onder de mensen die vóór 1970 geboren zijn groeit de populariteit van de podcast.

Wanneer je nog nooit een podcast hebt geluisterd, maar hier wel graag eens aan wilt beginnen, kan het best een uitdaging zijn om uit het enorme aanbod iets te kiezen. Wij helpen je graag bij het kiezen van je allereerste (of je volgende) podcast. Wil je eerst wat meer weten over podcasts kijk dan hier eens.

Deze maand aandacht voor de podcasts voor vijftigers; podcasts die met name interessant zijn voor mensen die middenin het leven staan, in een bepaalde levensfase zitten en al behoorlijk wat levenservaring hebben, de vijftigplusser dus.

Dating while gray

Online te beluisteren of via een podcast app

Steeds vaker gaan stellen op latere leeftijd uit elkaar. De ‘grijze scheiding’ wordt dit wel genoemd. Opeens ben je dan na tientallen jaren samen weer alleen. Hoe moet het nu verder? Kun je op die leeftijd nog weer een nieuwe liefde vinden en hoe doe je dat dan eigenlijk. En wat kom je dan allemaal tegen? In deze Engelstalige podcast genaamd Dating while gray, die inmiddels al vier seizoenen kent, gaat schrijfster Laura Stassi na dertig jaar huwelijk op zoek naar advies over daten op latere leeftijd. Hiervoor gaat ze in gesprek met vrienden en experts op het gebied van liefde en relaties. Hoe begin je met daten als je al een half leven aan ‘bagage’ met je meeneemt? Hoe leer je je weer kwetsbaar opstellen na lange tijd in een relatie. Hoe moet je ook alweer daten? Op een eerlijke, humoristische en wijze manier wordt in deze verfrissende podcast gesproken over dit onderwerp. Heerlijk voor vijftigers die zich in deze situatie bevinden, maar ook heel interessant voor ieder ander, met of zonder grijs haar. Afleveringen duren tussen de dertig en veertig minuten.

Opvliegers

Online te beluisteren of via een podcast app

Inmiddels lijkt er langzaam een kentering gaande te zijn als het gaat over de overgang. Steeds meer vrouwen (en mannen) durven eerlijk en open over deze levensfase te praten. Ook de bn’ers doen steeds vaker een boekje open over hoe zij de overgang ervaren. Toch is het taboe op dit onderwerp nog lang niet volledig verdwenen en bestaan er nog altijd veel misverstanden over de overgang. Dat kan leiden tot onbegrip en gevoelens van eenzaamheid. Tijd dus om er meer over te gaan praten, en mannen, niet gelijk wegklikken, want dit gaat ook jullie aan. Journaliste en presentatrice Elles de Bruin gaat in de podcast Opvliegers in gesprek met mensen die in de overgang zitten over droge vagina’s, stemmingswisselingen, de overgang en werken, de liefde en mannen in de overgang. Vrouwen zijn vaak nog te weinig geïnformeerd over het onderwerp en werden vroeger vaak geacht er niet over te zeiken maar gewoon door te gaan. Daarom werd er ook niet of weinig over gesproken.  Zelf kwam Elles erachter dat ze in de overgang zat toen ze met de ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht toen ze middenin de nacht doorweekt van het zweet en met hartkloppingen wakker werd en dacht dat ze hartfalen had; het bleek de overgang te zijn. Afleveringen zijn een half uurtje.

Maarten van Rossem – De podcast

Online te beluisteren of via Apple Podcasts

Je houdt van hem of je haat hem. Veel zit er vaak niet tussenin als het om Maarten van Rossem gaat. Maar wat je ook van hem vindt (wij vinden hem geweldig) je moet toegeven dat hij een wandelend geschiedenisboek is. Dat is dan ook waar podcast host Tom Jessen en Maarten over praten, meestal vanuit de Audi A3 van Tom. Wekelijks schijnt Maarten zijn licht op een onderwerp uit de geschiedenis, waarbij de actualiteit ook onvermijdelijk aan de orde komt. En uiteraard komen vaste stokpaardjes van Maarten over de Republikeinen, vervelende telefoonmenu’s en Thierry Baudet ook langs. Een fijne podcast over dat wat is geweest en dat waar we vaak middenin zitten. Maarten neemt vanzelfsprekend geen blad voor de mond. Afleveringen duren ongeveer drie kwartier.

De goudschat van Serooskerke

te beluisteren via Podimo

Een boer die een schat vindt tussen de preien, een slaperig Zeeuws dorp dat giftig van jaloezie wordt, gouden munten die mogelijk van een beruchte piraat waren. Het klinkt allemaal alsof het zo uit een spannend jongensboek komt. Maar niets is minder waar want de podcast De goudschat van Serooskerke vertelt het waargebeurde verhaal over de vondst van duizenden eeuwenoude gouden munten in 1966. In deze fascinerende podcast onderzoeken Ieke Schout en Lieke Malcorps waar deze mysterieuze schat vandaan kwam en ook hoe de sfeer in het kleine dorp omslaat door afgunst en wantrouwen en wat dit deed met de boer en zijn knecht die de goudschat ontdekten. Afleveringen duren net geen half uur.

 

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top