67-jarige Phil Collins weer lekker ‘on tour’

Jarenlang wachtte Brits popicoon Phil Collins met het plannen van een nieuwe tournee. De reden? “Ik wist gewoon niet of ik nog een publiek zou hebben”, bekent de 67-jarige Collins aan het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone.

Not Dead Yet

Vorig jaar is Collins gestart met zijn ‘Not Dead Yet Tour’. Vernoemd naar Collins memoires Not Dead Yet, die in oktober 2016 verschenen. Daarvoor stamde zijn laatste grote tournee uit 2004 en 2005 die hij gekscherend de ‘The First Final Farewell Tour’ noemde. Een afscheidstournee, maar toch niet helemaal. In 2010 kondigde de zanger ook al eens een pensioen aan. Destijds zei hij: “Ik denk niet dat iemand mij zal missen”.

Meer zelfvertrouwen

Een aantal jaar geleden besloot Collins om zijn soloalbums in een luxe versie uitgegeven. Een spannend moment, want Phil had geen idee wat hij ervan moest verwachten. Recensenten die altijd erg kritisch over hem waren ontvingen zijn werk echter goed en de reacties waren positief. Collins kreeg meer zelfvertrouwen en opeens durfde hij een tournee wel aan.

Zoon Nicholas mee op tournee

Zijn besluit om weer op te gaan treden heeft ook met zijn kinderen te maken. Zij wilden dat hun vader weer op pad ging en nieuwe dingen ging doen. Zijn zestienjarige zoon Nicholas is nu zelfs mee op tournee. Volgens zijn vader is hij ‘een fantastische drummer’.

De kaarten voor de shows in Europa gingen een jaar geleden in de verkoop. Elf van de veertien concerten die hij zou geven, waren binnen een halve dag uitverkocht. Hij zegt hierover: “Toen ik dat hoorde dacht ik: oh mijn God, nu moet ik iets groots gaan neerzetten.” Ook in de VS waar de muzikant vanaf oktober op tournee gaat, was genoeg animo.

Een wandelstok en stoel voor Phil Collins

Liefhebbers van Phil Collins kunnen gerust zijn: hij kan het nog steeds. Wel zit de zanger vanwege zijn gezondheid de hele avond op een stoel. Collins heeft een verlamde rechtervoet. Die hield hij over aan een rugoperatie. “Ik kan niet meer dan 2,5 uur staan zonder echt pijn te lijden.” De stem van Collins is nog steeds van een goed niveau.

Het blijft natuurlijk erg jammer dat hij zelf niet meer kan drummen. Hij heeft echter een goede vervanger in zijn zoon gevonden. De wereldberoemde drumsolo van ‘In The Air Tonight’ is namelijk het moment waarop je zijn zoon ziet drummen met dezelfde passie als die zijn vader ooit had. Of er nog een nieuw album komt? Wie weet, want de zanger heeft nog genoeg ideeën voor nieuwe liedjes. “Op een dag ga ik er iets mee doen.”

Foto: Door Dicknroll – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13254908

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top