close
  • maandag 25 maart
Kunst en Cultuur

Welke filmmuziek heeft jouw voorkeur?

Welke filmmuziek heeft jouw voorkeur?

muziekmaand

Hoor je de mysterieuze klanken van een mondharmonica aanzwellen, dan weet je: Once Upon a Time in the West. Hoor je Skyfall van Adèle dan weet je: 007. Songs die speciaal voor film zijn geschreven en immens populair zijn geworden. In onze muziekmaand mag filmmuziek dan ook niet ontbreken.

Van de film Amelie herinneren de meeste mensen zich vooral de muziek. Bezoek een willekeurig station in Nederland waar een piano in de stationshal staat en grote kans dat je daar het nummer Comptine d’Un Autre Eté te horen krijgt. De muziek van Yann Tiersen is naast de film een eigen leven gaan leiden en enorm populair geworden, en niet alleen onder mensen die piano kunnen spelen. O ja.. de film heet officieel Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain.

James Bond

Filmmuziek is enorm belangrijk en niet alleen om scènes nog spannender te doen lijken, emoties aan te zwengelen of middels een soundtrack de herkenbaarheid van de film te vergroten. In veel gevallen haalt een nummer de top 40 en krijgt een eigen status. Denk maar aan nummers als Goldfinger van Shirley Bassey en Skyfall van Adèle. Dan hebben we het natuurlijk over de Bondfilms 007.
John Barry schreef overigens maar liefst elf keer de muziek voor Bondfilms, en won een Oscar voor zijn songs voor de film Dances with Wolves van Kevin Costner.

De Italiaanse Ennio Morricone is een filmcomponist die voor zeker vijfhonderd films de muziek schreef. Die voor de film One Upon a Time in the West is een van de bekendste. In navolging van Morricone’s muziek mag die er van John Williams ook zijn. Wie zeg je? Inderdaad, zijn naam herinner je je misschien niet direct, maar als de film Schindler’s List wordt genoemd, weet je genoeg toch? De film van Steven Spielberg won een oscar voor de muziek.

Titanic

Ook de soundtrack van de Titanic viel in de prijzen. James Horner schreef deze Oscar winnende songs. Celine Dion maakte furore met de titelsong: My Heart Will Go On. Horner schreef overigens ook de filmmuziek voor Avatar en Braveheart.

In dit rijtje horen natuurlijk ook de Disney Films thuis waar veelal prachtige muziek onder gezet wordt. De meest succesvolle Disney film The Lion King is daar een prachtig voorbeeld van. De muziek van Hans Zimmer is wereldberoemd geworden.

Klassieke muziek

Een bijzonder genre zijn de films waar klassieke muziek onder gezet wordt. We hebben het dan niet over Tom en Jerry films, maar films als Chocolat met onder andere actrice Juliette Binoche. Een emotionele film waar de muziek van Satie geweldig bij past. Het pianostuk Saccharine van Satie kleurt de film de juiste kant op, die van de donkere, verleidelijke en o zo gevaarlijke chocolade.

Opera La Traviata kreeg een prominente rol in de film Pretty Woman waarin Richard Gere en Julia Roberts de liefde op een bijzondere manier vieren. Giuseppe Verdi’s opera, uit 1853 maar liefst, gaat over dat thema: overwint de liefde alles?
Een ander voorbeeld van het gebruik van een grote klassieker is de prelude uit Tristan und Isolde van Richard Wagner die ingezet wordt voor de film Melancholia van Lars van Trier. Dood en verderf krijgen hier een nog zwaarder karakter door de klanken van deze muziek.

foto: it.wikipedia.org