close
  • maandag 25 maart
Gezondheid en zorg

Euthanasie na psychische problemen

Euthanasie na psychische problemen

Vorig jaar is het aantal gevallen van euthanasie in 99,8 procent zorgvuldig uitgevoerd, zo meldt de toetsingscommissie. Het aantal gevallen is vorig jaar niet meer gestegen dan anders, maar het aantal psychiatrische patiënten dat euthanasie pleegt wel.

83 mensen in Nederland kozen voor euthanasie vanwege psychische problemen. Psychiaters maken zich zorgen over het feit dat psychische problemen steeds vaker een reden voor het voortijdig beëindigen van het leven zijn. De drempel lijkt steeds meer verlaagd.

Kanker en ALS

Uit cijfers blijkt dat 2002 gevallen van euthanasie zich voordeden bij mensen tussen de 70 en 80 jaar. Het hoogste aantal. 1634 keer kwam het voor bij mensen tussen de 80 en 90 jaar en 1405 keer bij mensen tussen de 60 en 70 jaar.

Over het algemeen zijn de aantallen ten opzichte van eerdere jaren niet toegenomen, gemiddeld 8,1 procent, maar het aantal met psychische problemen wel. Nog altijd komt euthanasie het meest vaak voor bij mensen die lijden aan kanker, ALS, MS of parkinson. Ook hart- en vaatziekten en longziekten zijn een oorzaak.

Volgens de cijfers van de regionale toetsingscommissie euthanasie, die alle gevallen toetst, ging het 169 keer om dementie, waarvan drie in een vergevorderd stadium.

bron: rtlnieuws