close
  • maandag 25 maart
Nostalgie

Ramones, van t-shirts tot Rock ‘n Roll Highschool

Ramones, van t-shirts tot Rock ‘n Roll Highschool

muziekmaand

Redacteur en muziekkenner Roelof Houttuin pakt deze week uit met een geweldig verhaal over de bijzondere liveband Ramones. Lees en huiver. 

Green Day, Red Hot Chili Peppers en U2. Ze noemen de band nog altijd als muzikale inspiratiebron. T-shirts met logo en beeltenis zorgen eveneens voor een blijvende herinnering. Het verhaal van Ramones.

They do their best, they do what they can
They get them ready for Vietnam
From old Hanoi to East Berlin
Commando, involved again

First rule is ‘the laws of Germany’
Second rule is ’be nice to mommy’
Third rule is ‘Don’t talk to commies’
Fourth rule is ‘Eat kosher salamis’

1.53 minuut duurt dit nummer van het uit 1977 daterende tweede album Leave Home van Ramones. Absurdistische tekst, de muziek elementaire fullspeed uitgevoerde rock ’n roll/garagerock, van alle franje ontdaan. Een bewuste keus, compromisloos, nihilistisch.

foto: Michael ochs archives, Daily News Entertainment

Een cartooneske band ook. Er zijn meerdere stripverhalen over de band verschenen, T-shirts van Ramones worden wereldwijd, ook door jongeren, nu nog volop gekocht. Ontwerper Arturo Vega ontwierp het logo van de band in 1976. Om te symboliseren dat Ramones een ‘all american’ band was ging hij uit van het presidentiële wapen van een adelaar met pijlen en een olijftak. De pijlen verving hij door een baseballknuppel (lievelingssport Johnny Ramone), de olijftak werd een appeltak (de jongens waren dol op appeltaart). Daaromheen stonden in een cirkel de namen van de bandleden: Johnny, Joey, Dee Dee en Tommy.

Er zijn foto’s van de kinderen van Brad Pitt en Angelina Jolie in hun Ramones t-shirts

Het zwarte t-shirt met daarop in witte letters Ramones en daaronder het logo groeide uit tot het Amerikaans punk-icoon. Na het uiteenvallen van de band in 1996 nam de (toch al niet enorme) platenverkoop fors af maar de verkoop van de shirts is tot op de dag van vandaag doorgegaan. Vega zei hierover: ‘in Mexico-City (Ramones waren populair in Latijns-Amerika) waren drie t-shirts verreweg het populairst: eentje met Jezus Christus erop, eentje met Bruce Lee en het Ramones t-shirt’.

Er kwamen kleurenvariaties van het logo en met afbeeldingen van de band, met name de legendarische groepsfoto van het debuutalbum en de cartoon met de mannen als stripfiguren van het vierde album Road to Ruin werden gebruikt. Confectieketen Hennes & Mauritz nam deze afbeeldingen op in haar collectie en drukt de shirts nog steeds. Ze worden gedragen door David Beckham en Paris Hilton, er zijn foto’s van de kinderen van Brad Pitt en Angelina Jolie in hun Ramones t-shirts.

Je kan wel stellen dat de naam Ramones een gimmick of een stijlicoon is geworden waarbij het belang en de invloed van hun muziek steeds meer naar de achtergrond is verdwenen. Dat is jammer want Ramones was vooral een geweldige band.

Middleclass wijk in New York

Drie van de vier leden van de band hebben hun jeugd doorgebracht in Queens/Forest Hills (bekend van de US open tennis), een vrij gegoede middleclass wijk in New York. John Cummings en Thomas Erdelyi speelden al samen in de highschool garageband Tangerine Puppets. Ze raakten bevriend met Douglas Colvin, die recentelijk van Duitsland naar Amerika was verhuisd. Zijn vader was als militair lang gestationeerd in München. Douglas bezocht de Amerikaanse militaire school. Later vertelt hij in interviews over de ruzies van zijn ouders, zijn fascinatie voor oorlog en wapens, zijn drugsgebruik vanaf 12-jarige leeftijd. Zijn verslaving achtervolgt hem zijn hele leven. Ook is bekend dat hij zich prostitueert, dealt en gewapende overvallen pleegt.

De drie sluiten vriendschap met de merkwaardige ‘lange darm’ (1.98 cm) Jeffrey Hyman die zong in een glamrockbandje (Sniper) dat (slecht bezochte) optredens verzorgde in de club Max’s Kansas City. Inmiddels drumde hij liever in zijn eentje. Jeffrey lijdt aan OCS, een dwangmatigheidsstoornis (Obessieve Compulsieve Stoornis). Zijn moeder sleept hem van arts naar arts, vele therapieën worden voorgesteld, zelfs elektroshock-therapie waarna hij als een ‘vegetable’ verder zou moeten leven. Dit blijft hem bespaard maar zijn stoornis, de artsenbezoeken en behandelingen hebben blijvende impact op zijn leven.

Johnny speelt weliswaar amper gitaar maar een paar powerchords en snelle riffs zijn rap geleerd

Douglas Colving noemt zich Dee Dee Ramone. De achternaam heeft hij afgeleid van de bijnaam die Paul McCartney gebruikte (Paul Ramon) om in de tijd van The Silver Beetles onder een andere naam in hotels te kunnen inchecken.
Dee Dee overtuigt de anderen hun band de naam Ramones te geven en ook dat de mannen hun namen aanpassen. Zo worden John Cummings, Thomas Erdelyi en Jeffrey Hyman respectievelijk Johnny, Tommy en Joey Ramone.
Oorspronkelijk is Dee Dee zanger en bassist maar hij komt al snel tot de conclusie dat hij niet gelijktijdig kan bassen en zingen. Tommy, die oorspronkelijk alleen als manager/producer van de groep zou gaan fungeren, overtuigt Joey dat hij zijn geliefde drumstel moet verlaten om de leadzanger te worden. Joey stemt pas in nadat Tommy heeft beloofd dat hij dan de drumsticks van hem overneemt. Johnny speelt weliswaar amper gitaar maar een paar powerchords en snelle riffs zijn rap geleerd.

De muzikale invloeden zijn duidelijk: The Stones, Velvet Underground/Lou Reed, Iggy pop, MC5 en The New York Dolls/The Heartbreakers. Het grote verschil zit in het tempo, de mannen spelen of hun leven ervan afhangt. Joey noemt nog andere invloeden die in het latere werk van de band en in zijn periode als solo-artiest meer naar voren komen: Beach Boys, Beatles, Kinks, Phil Spector (solo maar vooral met zijn werk met meidengroepen in de sixties als The Crystals en The Ronettes).

Blitzkrieg Bop

Dee Dee is de belangrijkste schrijver maar ook Tommy en Joey dragen fors bij. De fascinatie voor leger en geweld, de (donkere kanten van de) medische wereld, drugs, prostitutie. De teksten, geschreven door Dee Dee en Joey, hebben vaak een sterk autobiografisch karakter.
De titels zijn sprekend: Blitzkrieg Bop, Commando, Gimmie Gimmie Shock Treatment, Teenage Lobotomy, I wanna be sedated, Carbona not glue (en uit de latere periode The KKK took my baby away en Psycho Therapy).
De teksten zijn vaak nihilistisch, simpel qua taalgebruik en krijgen –onterecht- relatief weinig aandacht. Het is veelal een beschrijving van de ‘real world’, geen verzinsels maar een weergave van de keiharde werkelijkheid in hun leven.

Andere bands die in CBGB’s speelden zijn onder meer Blondie, Talking Heads en Mink de Ville

In maart 1974 speelt de band voor het eerst voor een klein publiek, zeven snelle nummers die totaal ongeveer twaalf minuten duren. Geen enkele pauze tussen de nummers alleen een bezwerend one-two-three-four (af en toe eins-zwei-drei-vier), geschreeuwd door Dee Dee.

Er ontstaat een nieuwe muziekscène in twee clubs in downtown Manhattan: Max’s Kansas City maar vooral CBCG (beter bekend als CBGB’s). Laatstgenoemde club, met een totale oppervlakte van slechts ruim 350m2 werd geopend in december 1973 in Bowery Street/hoek Baker Street (note: in 2006 is CBGB’s gesloten vanwege een dispuut over de hoogte van de huur).
Ramones wordt de ‘huisband’ van CBGB’s. Aan het eind van 1974 hadden de mannen er 74 optredens gegeven, voor een steeds groeiende aanhang. In 1975 tekenen ze een platencontract bij het platenlabel Sire Records. Ze worden gezien als verreweg de belangrijkste vertegenwoordigers van een nieuwe muziekstroming. Andere bands die in CBGB’s speelden zijn onder meer Patti Smith Group (veelbelovend, zij kreeg snel een platencontract en brengt in 1975 reeds het door John Cale geproduceerde album Horses uit), Blondie, Television, Talking Heads, Mink de Ville en (het zeer weirde) The Cramps.

In 37 minuten worden twintig nummers gespeeld

In april 1976 komt debuutalbum Ramones uit, veertien nummers waarvan de langste 2,5 minuut duurt. De kritieken zijn zeer lovend maar de verkoop valt erg tegen. De reputatie als liveband groeit echter snel. Een korte toer in Engeland is een enorm succes en jonge bandjes als Sex Pistols, Clash en Damned dragen de Ramones op handen en zijn het voorbeeld voor de punkbeweging die eind 1976 in Het Verenigd Koninkrijk tot bloei komt.
In 1977 volgen twee albums: Leave Home en het iets commerciëlere Rocket to Russia (met de kleine hit Sheena is a punkrocker).
Tommy kan de druk van liveshows niet langer aan en wordt vervangen door Mark Bell (Marky Ramone). De band brengt Road to Ruin uit in 1978. De verkoop blijft net als de in 1977 uitgebrachte albums ver achter bij de verwachtingen.
Live blijft de band succesvol. Uitverkochte tournees, vaste yells als Hey ho let’s go, D.U.M.B (Pinhead) en Gabba gabba hey die onderdeel uitmaken van de show. Optredens waarbij in 37 minuten twintig nummers worden gespeeld en de band de stage verlaat… om terug te komen voor een toegift van 37 minuten waarin weer twintig nummers worden gespeeld. Het kan allemaal in de wonderlijke wereld van Ramones.

Andere bands uit CBGB’s waarvan de verwachtingen minder hoog gespannen overvleugelen Ramones. Patti Smith heeft een hit met het samen met Bruce Springsteen geschreven Because the Night, Blondie scoort hit na hit (Denis, Heart of Glass, Hanging on the Telephone), Talking Heads wordt, mede dankzij producer Brian Eno een grote band (Psychokiller/Once in a Lifetime, de film Stop Making Sense van Jonathan Demme).

Rock’n Roll Highschool

Phil Spector heeft (met zijn beroemde Wall of Sound) in de jaren 60 naam gemaakt als producer The Ronettes, The Crystals, The Righteous Brothers en Ike & Tina Turner (hij produceerde River Deep Mountain High). Ook produceerde hij Let it be van The Beatles en vervolgens John Lennon solo (Imagine) en George Harrison (All things must pass).
Spector blijkt een fan van Ramones en met name van de stem van Joey. Hij produceert End of the Century in 1980. Het blijkt geen gelukkige keuze. Ondanks enkele geslaagde nummers (met name Rock’n Roll Highschool, als single in een andere mix overigens al in 1979 verschenen), Affected en Rock ’n Roll Radio flopt het album.

In 1981 wordt Pleasant Dreams geproduceerd door Graham Gouldman, vooral bekend van 10CC maar ook schrijver van enorme hits als For your Love (Yardbirds) No Milk Today (Herman’s Hermits) en Busstop (Hollies). Wederom zijn de verkoopcijfers ondermaats.

De band begrijpt dat wereldroem en succesvolle verkoop van albums een illusie zullen blijven. Het geluid van de platen gaat back to basics: hard en compromisloos. De liveshows gaan onverminderd door. Dee Dee verlaat de band maar blijft wel nummers voor Ramones schrijven. De onderlinge band tussen Johnny en de hypergevoelige Joey krijgt een enorme knauw nadat Johnny vriendin Linda van Joey ‘afpikt’. Feitelijk praten de twee nooit meer met elkaar. Na 2.263 optredens stopt de band in 1996. Het in 1995 uitgebrachte album Adios Amigos kondigde het afscheid al aan.

Dee Dee wil alleen zichzelf bedanken

Bij Joey wordt in 1995 kanker geconstateerd. Hij overlijdt op 15 april 2001. Het is voorpaginanieuws voor De Volkskrant. Een paginagroot artikel wordt aan Joey en Ramones gewijd. Begin 2002 wordt de band opgenomen in de Rock’n Roll Hall Of Fame. Er zijn speeches van de bandleden. Vele mensen worden bedankt. Dee Dee wil alleen zichzelf bedanken (I want to thank myself, just me) hetgeen tot de nodige hilariteit leidt. Dee Dee overlijdt in juni 2002 aan een overdosis heroïne, in september 2004 overlijdt Johnny aan prostaatkanker en Tommy overlijdt in juli 2014 aan kanker aan de galblaas.

Ik kijk naar de legendarische hoes van het in 1976 verschenen debuutalbum: Dee Dee, Johnny, Joey en Tommy als jonge twintigers in hun vale t-shirts en leren jasjes. De mannen zijn veel te jong overleden. Wat is deze band ondanks het weinige succes invloedrijk geweest. Ze worden nog steeds als muzikale inspiratiebron genoemd, van Green Day tot Red Hot Chili Peppers en U2. En kijk om je heen: door de verkoop van kleding met logo en beeltenis van de band blijft de herinnering aan de band bestaan. Hey ho, let’s go!

Redacteur Roelof Houttuin