close
  • woensdag 21 oktober
Kunst en Cultuur

Actie voor een Friese vlag emoji: ‘Operaasje Fryske Flagge’

Actie voor een Friese vlag emoji: ‘Operaasje Fryske Flagge’

De emoji is niet meer weg te denken uit de communicatie van nu. Onze berichtjes op social media en in Whatsapp staan vol op met hartjes, duimpjes, smileys en kusjes. Ook van de vlaggetjes wordt veel gebruik gemaakt. Veel landen hebben al een emoji-vlag, maar de Friese vlag ontbreekt. En daar wil Omrop Fryslân wat aan doen.

De emoji landenvlaggen zijn leuk om te gebruiken. Om aan te geven dat je zin hebt in Grieks eten bijvoorbeeld. Of om te laten weten dat je in de Franse les zit. Of geniet van de Italiaanse zon. Die vlaggetjes zijn er allemaal. Maar wat nou als je aan het zeilen bent op de Friese meren? Of je familie in Friesland wilt laten weten dat je heimwee hebt? Dan is er geen Fries vlaggetje om je bericht mee te ondersteunen. Omrop Fryslân vindt dat een gemis en kwam in actie.

Lange adem

Het is nog niet zo gemakkelijk om te zorgen dat er een nieuwe emoji bij komt. Je hebt er een lange adem voor nodig. De Friese studentenvereniging Bernlef uit Groningen heeft een paar jaar geleden al een poging ondernomen, maar zonder succes. Er moet een schriftelijk voorstel ingediend worden bij het Unicode Consortium en die aanvraag moet aan nogal wat voorwaarden voldoen.  De commissie bepaalt één keer per jaar welke nieuwe emoji’s worden toegelaten. Eind dit jaar zullen er onder andere een fonduepan, theepot, piñata en ijsbeer bij komen.

Wereldwijd een belangrijk symbool

Omrop Fryslân wil dus graag dat we vanaf volgend jaar de Friese vlag op onze telefoon hebben. Afgelopen zomer klonk het startschot van ”Operaasje Fryske Flagge”. Om te laten zien dat de Friese vlag over de hele wereld een belangrijk symbool is, deed de online redactie een oproep aan Friezen om utens om een foto met daarop een Friese vlag in te sturen. “Het mooiste zou zijn dat we uit alle landen van de wereld, dat zijn er zo’n 200, een foto van een Friese vlag krijgen. Het laat zien hoe internationaal onze Friese vlag is”, zegt Ronald van der Pol, redacteur online.

Een flink aantal mensen, afkomstig uit meer dan dertig landen, heeft al meegedaan aan de actie. Op deze kaart zie je het resultaat tot nu toe.

Waar is de flamingo?

Of het gaat lukken is onzeker, maar het is het proberen zeker waard. Eerder werd er al actie gevoerd voor de flamingo-emoji. Die is er nu, dankzij de populariteit van de hashtag #wherestheflamingoemoji. Dus wie weet gaat die Friese vlag er ook gewoon komen!

Hier nog een paar weetjes over de Friese vlag:

Ken jij een Fries in het buitenland die mee zou willen doen aan de actie? Je vindt meer informatie op  www.omropfryslan.nl/fryskeflagge. Heb je hulp nodig? De online redactie van Omrop Fryslân helpt graag via Whatsapp: 06-82214741.

Bron en foto’s: Omrop Fryslân

Geschreven door: Boukje Wiersma

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook