Alledagjes: Help! Corona! Een dagboekje (deel 11)

In tijden van Coronacrisis houdt Tietia Feikens een dagboek bij over alles wat haar bezighoudt in deze zorgelijke, verwarrende en vooral ongekende tijden. Vandaag deel 11. (Eerdere delen: deel 1 , deel 2, deel 3, deel 4, deel 5, deel 6, deel 7, deel 8, deel 9, deel 10).

Maandag 30 maart

Er valt mij iets leuks op. Vóór de crisis zag je regelmatig een SIRE tv spotje voorbij komen met als titel #DOESLIEF (doe eens lief). Hufterig gedrag werd aan de kaak gesteld en het spotje riep op om wat liever voor elkaar te zijn. Maar gister en eerder ook al zie ik SIRE spotjes voorbijkomen met #DASLIEF (dat is lief). SIRE wil hiermee al die mensen die de afgelopen weken initiatieven bedachten om anderen te helpen, bedanken voor hun inzet. Wat een mooie verschuiving is dit! In de media en vooral op social media heerst een sfeer van verbondenheid, positiviteit en zorg en liefde voor elkaar (al circuleren er ook wel voorbeelden van hufterig gedrag). Daar word ik zelf heel blij van! Op mijn Facebookpagina plaats ik ook al jaren alleen maar positieve berichten. Dat heeft een reden: ik ben er van overtuigd dat als je mensen voornamelijk positieve dingen laat lezen en zien, ze er blijer en liever voor elkaar van worden.

Het omgekeerde is ook waar; er is en was veel geweld in onze samenleving en overal op de wereld. Volgens mij word dit voor een deel veroorzaakt door het feit dat er op tv en in de media zóveel geweld en negativiteit wordt getoond, dat we dat bijna gewoon zijn gaan vinden. Er is een soort negatieve gewenning ontstaan. Ik heb al heel vaak geroepen dat ik eens een nieuwsprogramma wil maken met alleen maar positief nieuws. Niet dat we onze kop in het zand moeten steken voor ellende maar je kunt dat heel anders brengen. Moet je eens kijken wat voor gruwelijke beelden wij voorgeschoteld krijgen van oorlogen en ander geweld. En let maar eens op in hoeveel televisieseries en films geweld zit. Dat hoeft zo niet, daar worden mensen murw van. Er is meer aandacht voor ellende dan voor positieve dingen, lijkt het. Dan ben je geneigd om te geloven dat er meer negatieve dingen dan positieve dingen zijn en dat geloof ik niet. Er is zoveel moois en er zit zoveel liefde en goedheid in mensen! En nu zie ik dit steeds meer voorbij komen. Zou de corona crisis er dan voor zorgen dat er een andere wind gaat waaien? Ik hoop het met heel mijn hart!

Blij met de piano

Onze dag verloopt volgens een nieuw kalm ritme waar we al snel aan gewend zijn. ’s Ochtends doe ik Nederland in Beweging, of iets anders qua bewegen, en laat Jan de hondjes uit. Nadat we samen hebben ontbeten, gaat Jan aan het werk achter zijn laptop in de spreekkamer. Ik ga schrijven aan de keukentafel. Afhankelijk van wat ik allemaal te vertellen heb duurt het schrijven langer of korter maar steevast ‘beloon’ ik mezelf met pianospelen. Even heerlijk mijn stukken oefenen. En wat bén ik blij dat ik mijn piano nog vóór de crisis kocht. Voor 5 tientjes! Het vervoer was drie keer zo duur als de piano zelf maar à la. Gister zag ik zelfs nog een gratis piano voorbij komen op de één of andere marktplaats. Een paar maanden geleden begon ik met lessen. Thuis oefende ik op een keyboard, maar al snel werd duidelijk dat er eigenlijk een echte piano moest komen, wilde ik het spelen goed leren. Dat het zo makkelijk was om aan een piano te komen had ik niet gedacht. En er was genoeg keuze, gratis of voor een prikje. En in deze coronaperiode ben ik extra blij met mijn instrument.

Wat is een held?

Ik word via mijn website Romtecoaching.nl benaderd door een dame die in de zorg werkt en helemaal stuk zit! Ze vindt de zorg voor haar drukke gezin en haar werk niet meer te combineren. En ze is ook bang, dat ze besmet raakt en haar partner en of kinderen besmet. Ze slaapt niet meer, heeft hartkloppingen, doet niets anders dan huilen en heeft overal pijn. Ze heeft het gevoel dat ze voortdurend dingen moet doen, zodat anderen haar knap, lief, slim of zoals in het geval van haar werk, een held, vinden. En nu dit haar niet meer lukt heeft ze het gevoel dat ze faalt. Zij wil ook een held zijn, zegt ze, net als haar collega’s en de vele anderen die vitaal werk doen. Maar het lukt haar niet meer. Of ik haar wil helpen. Tuurlijk wil ik dat. We maken een bel-afspraak.

Een held zijn, wat is dat eigenlijk? Bedenk daar maar eens een definitie voor. Vaak heeft het te maken met in uitzonderlijke omstandigheden iets voor een ander doen waar meestal ook moed voor nodig is. Moet dat persé groots en meeslepend zijn? Volgens mij niet. Je kunt ook in kleine dingen een held zijn. Iets voor een ander betekenen kan op zoveel manieren. Het kleinste gebaar kan voor een ander een heldendaad zijn, of zelfs van levensbelang. Een buurvrouw die zegt ‘geef me even het adres van je ouders en die eenzame tante van je, dan stuur ik hun ook een kaartje’. Mijn naaste buurvrouw die langskomt met een zakje zelf gebakken, gevulde koeken’. Zij zijn ook helden. Gewoon omdat ze iemand anders een moment van warmte en blijdschap geven. Mijn oudste bonusdochter stuurt me een mooi gedichtje dat hier betrekking op heeft:

Lichtpuntjes

Soms zijn  ze groot

Soms zijn ze klein

Je hoeft ze niet te zoeken

Je kunt ze ook zijn

En zo is het. We kunnen allemaal op onze eigen manier een held zijn. Niet door te kijken hoe een ander dit doet maar gewoon door te bieden wat we zelf hebben en dat is zo veel!

Ik voel me ’s middags even een held als ik met dammen van Jan win.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top