close
  • vrijdag 18 januari
Gezondheid en zorg

Alles wat je wilt weten over de werking van je hersenen…

Alles wat je wilt weten over de werking van je hersenen…

… vertelt Erik Scherder. Scherder (66), de bekende hoogleraar neuropsychologie, maar ook een absoluut charmante ‘docent’ (hij was in 2008 RuG-docent van het jaar en won in 2009 de VU-onderwijsprijs), presenteert drie ‘eigen’ televisieprogramma’s. Deze week was hij te zien in de eerste MAX Masterclass over het brein en muziek. Er volgen er nog twee, over stress en taal.

Een bekende Nederlander werd Scherder onder meer door zijn optredens in De Wereld Draait Door en zijn college’s tijdens DWDD University. Hij deed daar al een pleidooi voor de rol van bewegen en muziek voor de hersenen. Over dat laatste gaat ook zijn nieuwste boek: singing in the brain. Hij draagt het overigens op aan André Rieu, die inmiddels om een lightversie van het boek heeft gevraagd. Zonder de al te diepgaande wetenschappelijke technische uitleg.

Knuffelhormoon oxytocine komt vrij als je samen zingt

In de eerste Masterclass uitzending liet Scherder zien dat muziek enorm veel voor het brein doet. Hij pleit er dan ook voor dat muziek een grotere rol in opvoeding gaat krijgen. “Een leven zonder muziek kan niet en er komt een knuffelhormoon vrij als je samen zingt,” legt Scherder uit. “Muziek is bovendien emotie”, zegt hij stellig terwijl fragmenten te zien zijn van onder andere voetballer Arjen Robbe die het Nederlands volkslied meezingt en een hossende menigte op muziek van Martin Garrix. Maar ook aandacht voor de ziekte van parkinson, waarover Scherder vertelt wat het ritme van muziek kan doen voor het ritme, ofwel de bewegingsimpuls, van het lichaam.

Dit en nog veel meer legt hij met een aanstekelijk nonchalance aan de kijker uit. Met een hand in de broekzak van zijn strakke pak, ‘u moet even enthousiast reageren, mensen’ pakt hij de kijker in met zijn ogenschijnlijk eenvoudige uitleg van de wetenschappelijke kennis. Hij weet het publiek er absoluut mee te boeien.

Masterclasses over stress en over taal

Scherder is de komende weken nog te zien in tv-colleges over stress en taal. Het gaat daarin onder meer over het effect van stress op onze hersenen. Wat is stress en hoe kan het dat sommige mensen goed tegen stress kunnen en anderen niet? Bij de masterclass over taal laat Scherder onder andere zien wat er gebeurt in de hersenen bij mensen met afasie, en welke gebieden betrokken zijn bij gebarentaal.

Uitzending over stress wordt uitgezonden op woensdag 16 mei om 20.30 en over taal op woensdag 23 mei om 20.30, beide op NPO 1.