Vrijwilligerswerk doen? Welke richting wil ik dan op?

Ik (51 jaar) wil voor een jaar vrijwilligerswerk doen in het buitenland, maar ik vind het heel moeilijk om een goede keuze te maken waarheen en voor een hoe lange tijd. Hebben jullie misschien tips waaruit ik mijn keuze het best kan maken?

Wat leuk dat je je als vrijwilliger in wilt zetten in het buitenland!

Hierbij een aantal tips:

Ga bij jezelf na wat je precies wilt, voor hoelang en wat voor soort vrijwilligerswerk je wilt gaan doen, wil je iets met mensen/kinderen gaan doen of met dieren/natuur.

Ga voor jezelf de volgende zaken op een rijtje zetten.

  • Waar slaap je, hoe kom je aan een accommodatie?
  • Wat zijn de selectieprocedures?
  • Hoe oud mag of moet je zijn?
  • Wanneer en hoe lang kun je het beste gaan?
  • Je geld, betaalmiddelen, documenten en visum regelen.
  • Vervoer ter plaatse, vliegticket.
  • Zorgen dat je veilig blijft en het oplossen van problemen.
  • Zorgen dat je gezond en fit blijft.
  • Voorbereiden op het taal- en cultuurverschil en de werkzaamheden.
  • Wat neem je mee en wat laat je thuis.
  • Medicijnen.

Hieronder heb ik een aantal zaken uitgelicht, uitgebreide informatie kun je vinden op de website, onderaan vermeld.

Bestemming

Het kiezen van je bestemming kan een lastige keuze zijn. Verschillende factoren hebben invloed op je keuze voor een bepaalde bestemming. Onder andere het beeld dat je vooraf van een bepaalde plek hebt of de ervaringen en meningen van anderen. Ook met het klimaat in de periode dat je wilt gaan, het landschap, de taal, de cultuur en de manier van leven kun je rekening houden. Maar ook praktische zaken als budget, kosten van vervoer, veiligheidsaspecten (en je eigen interpretatie daarvan) spelen mee.

Denk niet alleen na over de verschillende bestemmingen maar ook over het soort werk dat je wilt gaan doen. Wil je een project in de gezondheidszorg, een sociaal project met ouderen, in het onderwijs of met gehandicapte of kies je voor een project dat zich richt op natuurbescherming.

Zoveel projecten, zoveel bestemmingen… In bijna elk land ter wereld zijn er projecten waar je kunt helpen. Wel is het handig om van te voren goed voor jezelf op een rijtje te zetten wat je eisenpakket is met betrekking tot het vrijwilligerswerk. Hoe duidelijker je doelstellingen en eisen zijn, hoe gerichter je kunt zoeken. Bedenk goed wat belangrijker voor je is, de regio waar je heen wilt of het werk dat je gaat doen. Wil je naar een specifieke regio, dan is er een kans dat je wat flexibeler zal moeten zijn in het soort vrijwilligerswerk dat je gaat doen

Houd in de gaten dat elke vrijwilligersplek anders is en dat wat voor de één geweldig is, dat niet hoeft te zijn voor een ander. De één wil veel verantwoordelijkheid, de ander wil verteld worden wat te doen; de één wil rust, de ander wil ’s avond feesten. Denk hier van te voren over na! Zo vind je een project dat bij je past.

Ga je alleen of met een groep?

Als je er voor kiest om alleen te gaan, ben je uiteraard meer op jezelf aangewezen. Je maakt vaak sneller contact met de lokale bevolking en de lokale begeleiders dan wanneer je met meerdere vrijwilligers bent.

Soms zijn er mogelijkheden om samen met een vriend of vriendin in een project geplaatst te worden. In de meeste gevallen gaat dat prima, maar het kan nooit kwaad vooraf te bespreken wat je doet wanneer één van de twee het niet naar de zin heeft of wanneer het onderling minder lekker loopt dan normaal. In andere omstandigheden kunnen bekenden soms totaal anders reageren dan gewoonlijk of zaken anders interpreteren dan jijzelf.

Vooral als je op pad gaat met een bemiddelende organisatie, dan krijg je meestal de optie om samen met nog een aantal andere vrijwilligers naar je plaats van bestemming te reizen zodat je niet alleen in “the middle of unknown” terecht komt. Vaak ontmoet je hen al vooraf of krijg je contactgegevens. Met sommige zul je ook in hetzelfde project aan de slag kunnen. Ook wordt er dan vaak van alles georganiseerd en komen vrijwilligers uit meerdere projecten ’s avonds en in de weekenden weer samen. De sfeer buiten het werk is hoe dan ook vaak ontspannen en gezellig.

De begeleiding verschilt van project tot project. Doorgaans kun je ervan uitgaan dat bij projecten met hogere kosten betere begeleiding aanwezig is en er meer aandacht wordt besteedt aan het goed voorbereiden van de vrijwilliger.

Wees er wel goed van doordrongen dat je je vrije tijd bij bepaalde projecten zelf moet besteden. Ook de projectmedewerkers hebben behoefte aan privacy en zij gaan niet altijd buiten het werk om ook nog eens allerlei zaken (uitstapjes, excursies, avondactiviteiten) regelen.

Vrijwilligerswerk met eigen bijdrage.

Hier gaat het om alle projecten en banen waarbij jij niet alleen een bijdrage levert door je fysieke inspanningen, maar ook alle kosten voor je rekening neemt die op jou betrekking hebben (o.a. onderdak – maaltijden – pick-up – begeleiding). Mocht je zorg kunnen dragen dat het project extra fondsen krijgt waarmee de omstandigheden en overlevingskansen van het project verbeteren dan lever je wellicht wel de mooiste bijdrage die je kunt leveren.

Hierbinnen heb je weer een onderverdeling tussen: Korte, middellange en lange termijn projecten: die kunnen variëren van een paar weken tot bijvoorbeeld negen maanden en waarbij de kosten ook kunnen variëren van kleine vergoeding voor het eten en de accommodatie tot een substantiële bijdrage aan het project. Dan zijn er ook nog expeditie of onderzoeksachtige wildlifeprojecten, die zijn bedoeld voor deelnemers met weinig tijd of ervaring. De bijdrage van de deelnemer is vaak tevens de financiering van het project of de expeditie.

Vrijwilligerswerk zonder eigen bijdrage

Werk bestaande uit projecten en banen zonder dat je daar een eigen bijdrage voor hoeft te betalen, maar waarbij bijvoorbeeld kost en inwoning zit inbegrepen of er zelfs een kleine dagvergoeding aan jou betaald wordt, zijn te vinden bij het onderdeel “betaald werk”.

In het algemeen zijn dit de projecten met een wat meer bedrijfsmatige opzet als meehelpen bij een guesthouse, taleninstituut, reisorganisatie e.d.. Let wel als je geen eigen bijdrage betaald, maar wel voor je eigen onderdak en voedsel moet betalen kan het zijn dat je soms duurder uit bent dan wanneer het om werk gaat waarbij je wel een eigen bijdrage moet betalen. Het gaat uiteindelijk toch om de totale kosten die je per dag maakt.

Vrijwilligerswerk met salaris

Heb je een specifieke werkervaring die men in het buitenland niet of niet genoeg voorhanden heeft en ben je minimaal 1 – 2 – 3 jaar beschikbaar, dan bestaan er beperkte mogelijkheden bij organisaties die uitzending voor je kunnen regelen. Werd je vroeger vooral uitgezonden voor medisch veldwerk, tegenwoordig liggen de werkmogelijkheden wat breder maar toch vooral op terreinen als bosbouw, techniek en medische zorg. Het gaat hierbij veelal om (project) management-achtige banen waarbij van jou wordt verwacht dat je je expertise kan inzetten.

Hou wel rekening met het volgende om teleurstelling te voorkomen: de vraag is vaak veel en veel groter dan het aanbod van plaatsen en dus is er een strenge selectie. Zo moet je vaak minimaal 2 jaar werkervaring hebben opgebouwd op het gebied waarop je wordt uitgezonden. De salariëring varieert van een vergoeding van al je kosten plus redelijk tot goed salaris tot hoogstens een vergoeding van ticket, basic onderdak en maaltijden plus lokaal salaris met de eis dat je zelf actief fondsen werft voor je vertrekt

Verzekering regelen

Deelnemen aan een vrijwilligersproject is een leerzame ervaring. Je werkt aan je eigen kennis & talenten en draagt bij aan de ontwikkeling van die van een ander, krijgt nieuwe internationale competenties, levert jouw bijdrage aan een betere wereld en het voegt ook nog eens waarde toe aan je cv. Er is echter wel een aantal punten waar je bij stil moet staan als je vrijwilligerswerk gaat doen in het buitenland.

Wat zijn de risico’s en de aandachtspunten bij vrijwilligerswerk in het buitenland?

Als een reisverzekering dekking biedt voor vrijwilligerswerk, geldt er bijna altijd een uitsluiting voor specifieke werkzaamheden die de verzekeraar als risicovol beschouwt. Dit is met name het geval als je bijvoorbeeld gaat werken met (zware) machines, wilde dieren of in de medische sector. Soms verricht je werkzaamheden waarvoor je niet bent opgeleid of waarmee je weinig ervaring hebt; een ongeluk zit dan in een klein hoekje.

Het is voor een doorlopende reisverzekering een vereiste is dat je ook een Nederlandse basiszorgverzekering hebt. Bij werk, stage of vrijwilligerswerk komt de dekking van een Nederlandse zorgverzekering te vervallen als je in het buitenland langer dan drie maanden een vergoeding krijgt met een waarde van meer dan €150 per maand (lees daar elders meer over of vraag advies aan).

In de advieswijzer voor verzekeringen voor vrijwilligerswerk in het buitenland kun je zien welke verzekeringen voldoende dekking bieden voor jouw activiteiten.

Meer informatie is te vinden op onderstaande websites.

Op deze website vind je veel informatie over vrijwilligerswerk in Afrika.

Vrijwilligerswerk in het buitenland vinden, voorbereiden en verzekeren, op deze pagina vind je allerlei informatie over vrijwilligerswerk doen in het buitenland, inspiratie opdoen.

Bron: https://www.joho.org/nl/vrijwilligerswerk-in-het-buitenland-doen

Als er nog vragen en/of onduidelijkheden zijn horen we het graag.

Heel veel succes en plezier bij (de voorbereiding van) je plannen!

 

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top