close
  • donderdag 20 februari
Werk en opleiding

Beleef vrijwilligerswerk tijdens het Vrijwilligersfestival

Beleef vrijwilligerswerk tijdens het Vrijwilligersfestival

Leeuwarden staat vrijdag 11 oktober volledig in het teken van vrijwilligerswerk! Beleef vrijwilligerswerk tijdens het Vrijwilligersfestival en ontdek vrijblijvend waarvoor jij je als vrijwilliger actief in kunt zetten. Het festival vindt van 14.00 tot 16.00 uur plaats in Stadsschouwburg De Harmonie, aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.

Tijdens het Vrijwilligersfestival krijgen bezoekers de kans om zich bij de ruim 40 deelnemende vrijwilligersorganisaties vrijblijvend te laten informeren over de vele mogelijkheden van vrijwilligerswerk. Vraag en aanbod worden op een gezellige, laagdrempelige en informele manier samengebracht. Er zijn veel verschillende sectoren waarvoor men zich kan inzetten.

Zo is er bijvoorbeeld veel te doen op het gebied van sport, kun je je voor jongeren inzetten, met dieren of in de natuur bezig zijn. De ervaring leert dat bezoekers positief verrast zijn door de vele mogelijkheden. Daarnaast is het mogelijk om mee te doen aan leuke gratis workshops. Jeroen Stek gaat de workshop ‘Het Blije Brein’ verzorgen en De Werkgroep Toegankelijkheid geeft zelfs twee workshops: ‘Kijk eens wat ik zeg’ en ‘Iedereen doet mee’.

De wereld van vrijwilligerswerk gaat open voor bezoeker

De organisaties presenteren zich en bezoekers kunnen vrijblijvend met de medewerkers/vrijwilligers in gesprek gaan. De uitvoering van het vrijwilligerswerk kan bij een aantal organisaties zelfs al een beetje worden ervaren door de bezoekers. Bijvoorbeeld dbieb, die voor een luisterbeleving gaat zorgen en de Werkgroep toegankelijkheid, die je kort laat ervaren hoe je als slechtziende, blinde, slechthorende of rolstoelgebruiker een simpele handeling uitvoert. Fietsen alle jaren organiseert een tourtje met een riksja over het festival, en er worden diverse hapjes en drankjes aangeboden. Uiteraard is ook aan de kinderen gedacht, daarvoor wordt een activiteit georganiseerd.

Geïnteresseerden kunnen op al hun vragen antwoord krijgen. Bijvoorbeeld over het gewenste aantal uren. De invulling gaat altijd in overleg. Dat varieert van een dagdeel per week tot incidenteel of éénmalig helpen. Dus wil je graag vrijwilligerswerk doen, maar denk je dat je geen tijd hebt? Dat idee wordt tijdens het festival weggenomen. Bezoek het Vrijwilligersfestival en ontdek de vele mogelijkheden.

Meer dan veertig organisaties aanwezig

Aan diversiteit van organisaties is tijdens het Vrijwilligersfestival geen gebrek.  De volgende organisaties zijn aanwezig:

Buurtservicepunt, CityProms, dbieb, De Luisterlijn Leeuwarden, Dekemastate, Dress for Success, Fietsen Alle Jaren, Fries Landbouwmuseum, Humanitas Leeuwarden, Kwadrantgroep,  Natuurmuseum Fryslân, Noorderbreedte Erasmus, Noorderbreedte Nieuw Mellens, Odensehuis Gerard Smit,  Omrin Estafette Recycle Boulevard, Sameland, St. Doarpstún Snakkerbuorren, Stichting Bezoek&Co, Stichting Kunstruimte H47, Stichting Simba Nature Protection and Education Foundation, Support Fryslân, Talant, UVV Leeuwarden, Vereniging Hendrick de Keyser, VPTZ-Nw Friesland, Zonnebloem Afdeling Oost Leeuwarden, VVVLeeuwarden, Werkgroep Toegankelijkheid, Medisch centrum Leeuwarden, Jeugdcircus Saranti, Stichting Bewoners Swettehiem-Westeinde, Aanloophuis Leeuwarden, COC Friesland, Kringloopwinkel Grou, Stichting Wijkpanel Heechterp – Schieringen, Stichting Stadskantine West, Vier het Leven Friesland, Stichting Friesland Beweegt.

Het Vrijwilligersfestival wordt in samenwerking met de deelnemende vrijwilligersorganisaties georganiseerd door Vrijwilligerswerk Amaryllis. Houd voor actualiteiten en deelnemende organisaties de website amaryllisleeuwarden.nl en/of social media van Vrijwilligerswerk Amaryllis in de gaten.

Introductie digitaal platform ‘SamenLeeuwarden’

Voorafgaand aan het festival wordt er een netwerklunch georganiseerd, waar vertegenwoordigers van ongeveer 40 vrijwilligersorganisaties aan deelnemen. Tijdens deze lunch zal het nieuwe digitale platform SamenLeeuwarden door de initiatiefnemers worden geïntroduceerd.

Het platform is een initiatief van AanZet, Support Fryslân, gemeente Leeuwarden en Vrijwilligerswerk Amaryllis en is tot stand gekomen in samenwerking met diverse vrijwilligersorganisaties, inwoners van de gemeente en professionele instanties. Iedereen die vrijwilligerswerk wil doen en organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers kunnen op deze website terecht. Naast de vacaturebank is er een onderdeel VoorElkaar waar ruimte is voor individuele vragen en aanbod op het gebied van vrijwillige inzet.

Vrijwilligerswerk Amaryllis

Vrijwilligers zijn vaak de drijvende kracht achter maatschappelijke organisaties. Zonder vrijwilligers zouden deze organisaties niet kunnen bestaan.Met veel inzet en enthousiasme maakt Vrijwilligerswerk Amaryllis zich daarom sterk voor vrijwilligerswerk. In Leeuwarden en omgeving is Vrijwilligerswerk Amaryllis er voor de vrijwilliger die vrijwilligerswerk zoekt, maar ook voor de organisaties die vrijwilligers zoeken. Vrijwilligerswerk Amaryllis ondersteunt vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers door het delen van kennis, verbinden, adviseren en trainen. Mensen die niet in de gelegenheid zijn om het festival te bezoeken maar wel benieuwd zijn naar de vele mogelijkheden kunnen ook de digitale vacaturebank raadplegen of een bezoekje brengen aan de bemiddeling op het Zuidvliet 620. Het aanbod is gevarieerd en biedt voor elk wat wils; van administratief werk, tot welzijnswerk en van dierenverzorging tot helpen bij evenementen.

Foto (C): Amaryllis

Geschreven door: Redactie