close
  • dinsdag 1 december
Algemeen

Blijf jij wakker voor vallende sterren?

Blijf jij wakker voor vallende sterren?

Het is augustus en dat betekent veel vallende sterren. Met als piek de nacht van zondag op maandag (12-13 augustus). Bij goed weer zijn er naar verwachting tientallen vallende sterren per uur te zien.

Komeet Swift-Tuttle

Elke zomer trekt de aarde door de PerseÏden-meteorenzwerm, dit is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De stofdeeltjes komen in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een meteoor. In de volksmond vallende ster genoemd. De PerseÏden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Perseus. De meteoren zijn waarschijnlijk uit dat sterrenbeeld afkomstig.

Piekmoment is zondag 12 op maandag 13 augustus

Wil je de vallende sterren met het blote oog goed zien kies dan voor een plek met vrij uitzicht op het noordoosten en zonder kunstlicht. Het moment waarop je ze het beste kan waarnemen ligt midden in de nacht rond 3.30 uur. In de nacht van zondag 12 op maandag 13 augustus zijn volgens kenners veertig tot zestig meteoren per uur waar te nemen. Mits het onbewolkt is. Dit zijn er meer dan vorig jaar. Dit komt door de nieuwe maan, waardoor het tijdens de pieknacht donkerder is.

Met een beetje geluk en deze tips zie je de vallende sterren

Na het hoogtepunt van de PerseÏden neemt het aantal vallende sterren langzaam weer af. Wil je ze echt graag zien? Pak dan dit weekend je kans en onthoud deze tips:

Bron: hemel.waarnemen.com

Geschreven door: Hillie Weistra