Boekeninspiratie voor (toekomstige) camperreizigers

Of je nu een diehard camperreiziger bent of hier nog aan gaat beginnen, je kunt altijd wel inspiratie gebruiken. Noem het voorpret. Deze boeken bieden de nodige informatie om veilig en goed voorbereid met een camperbus op reis te kunnen.

ANWB camperboek

Laten we beginnen met een standaardwerk als je op reis wilt, het boek van de ANWB over camperreizen. Het ANWB camperboek kost een paar tientjes, maar dan heb je ook wat. Het bevat 24 camperroutes door Europa en bij elke route tref je een kaartje en camperplaatsen waar je kunt staan. Vol informatie dus. (€29,99, ANWB).

Happy campers

Voordat je op reis gaat moet je een fraaie camper huren of kopen. Of misschien heb je wel de wens een busje tot camper te verbouwen. Voor de nodige inspiratie is het boek Happy campers van Femke Creemers een aanrader. Het staat vol met alle mogelijke sfeervolle en bijzondere campers en caravans. Oude verbouwde busjes, gepimpte nieuwe exemplaren en nog veel meer. Daarnaast tref je natuurlijk bijzondere verhalen van de eigenaren van deze campers. 256 pagina’s camperplezier. (€25,00, Kosmos Uitgevers).

Dus u wilt een camper?

Het is een geweldig goed gekozen titel voor dit handboek over rijden met een camper. Het gaat van veilig de weg op met een camper tot alle mogelijke regelgeving. Schrijvers van dit boek, jurist Arie de Ruijter en rij-instructrice Tineke de Ruijter-van Haeringen, moesten het allemaal zelf uitvinden en dat bleek niet altijd even gemakkelijk. Daarom besloten ze hun ervaringen over de rijtechniek, het onderhoud en de regelgeving op te schrijven. Droge stof? Allerminst, want ze delen ook hun avonturen en ervaringen en dat leidt soms tot hilarische anekdotes. Tineke is overigens ook de oprichtster van ‘Vrouw Rijdt Camper’. Vrouwen met een rijbewijs B, maar die wat onzeker zijn over het besturen van en manoeuvreren met een camper of er gewoon meer over willen weten, geeft ze camperrijles. (Uitgeverij Anderszins, €28,95).

De verloren berg

Er is een flink aantal boeken over alle mogelijke routes door Europa en wereldwijd. Heerlijk om in te bladeren en een route uit te stippelen, maar soms biedt een roman over het reizen in een camper juist die ontspanning die je nodig hebt om geïnspireerd te raken. Zo’n roman is De verloren berg van Lieke Kézér. De hoofdpersoon besluit om met zijn drie kinderen in een oude camper door de Spaanse Pyreneeën te gaan reizen, nadat hij zijn vrouw verloren heeft. (De Arbeiderspers, €22,99).

Gypsy queen in rolling keet

Er is een scala aan boeken van jonge mensen die met een camper op pad gaan. Soms voor jaren. Margreeth Oldhoff is in de zestig en doet hetzelfde. In haar eentje. In Gypsy queen in rolling keet lees je over haar avonturen die geweldig mooi en soms wat minder positief zijn, maar ze weet steeds het tij te keren. (Boekscout, €20,99).

De busjesblues

Het is duidelijk dat niet alle camperreizen over rozen gaan, maar wat overblijft is altijd een prachtig reisverhaal. Het verhaal De busjesblues van Chiel Hugowaard is er zo een. Hij vertrekt met zijn gezin vanuit een comfortabel huis in het Gooi in een camper naar het Oostblok. Met veel zelfspot beschrijft hij de lange reis die veel moois, maar ook behoorlijk wat ongemakken met zich meebrengt. (Berg Loorbach uitgeverij, €20,05).

Camper food & stories

Avonturen maken hongerig. Els Sirejacob en Bram Debaenst, respectievelijk chef/foodstylist en fotograaf, weten dat als geen ander. Het vrije leven en lekker eten zijn volgens hen een prachtige combinatie en dat dragen ze graag uit. Ze schrijven over hun avonturen in verschillende landen en bieden je tegelijkertijd alle mogelijke camperfoodrecepten. Ongecompliceerd en met lokale producten. (uitgeverij Luster, €25,00).

Bouw je eigen camper

Als je een beetje handig bent met een zaag en een boor kun je je eigen camper bouwen, zo meent Jantina Scheltema. Het ombouwen van een bus tot een camper is volgens de auteur niet zo moeilijk. Oordeel zelf, en lees het boek Bouw je eigen camper, het is gemakkelijker dan je denkt. Het blijkt geen handleiding waardoor er steeds eenzelfde camper ontstaat, maar het laat iedereen vrij om het op zijn of haar eigen manier te doen. Wel veel tips en handleidingen over bijvoorbeeld isolatie, kosten en materialen, vloeren leggen, de keukeninrichting, verwarming en verlichting en ga zo maar door. Ook een camperkeuring wordt behandeld. Als je meer wilt weten en je wilt laten inspireren door deze reislustige schrijfster, kun je ook hier terecht. Voor het bouwen van een camper, maar ook de mooiste reisroutes en activiteiten. (Jantina Scheltema, €19,50).

-The van conversion bible

-The camper van bible

Of er een camperbijbel bestaat? Die is er, maar dan wel in het Engels. The van conversion bible is de titel en het boek is 331 pagina’s dik. (Independant publishing Network, €35,00). Charlie Low en Dale Comley schreven het en via Amazon.com is het boek te koop. Er is ook The Camper van bible van Martin Dorey. Hij is de presentator van BBC2’s ‘One Man and His Campervan’. Het gaat over slapen, eten en reizen in en met een camper. Het staat vol informatie, regelgeving, recepten en prachtige foto’s. (uitgeverij Bloomsbury, €24,99).

 

Alle boeken zijn via bol.com te bestellen. The van conversion bible via Amazon.com

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top