Buiten sporten in oktober, maak je zichtbaar!

Oktober is typisch de maand dat het bij het buiten sporten alweer vroeg donker is. Regenachtig weer zorgt er nog eens extra voor dat het licht ver te zoeken is. Kortom; zorg dat je goed zichtbaar bent en veilig kunt sporten.

De zon gaat in oktober rond vijf uur in de middag onder. Eind oktober is dat zelfs al rond half vijf. Wie na het werk buiten gaat sporten heeft daar dan ook rekening mee te houden. Je moet ervoor zorgen dat je goed zichtbaar bent en dat je zelf ook goed ziet waar je rent, fietst of je oefeningen doet.

Vooral hardlopers zijn kwetsbaar in het verkeer, zeker als het gaat schemeren en donker wordt. Je wordt snel over het hoofd gezien en je hebt nauwelijks enige bescherming. Een fietser draagt nog een helm en natuurlijk in dit geval goed licht op de fiets, maar zorg als hardloper in ieder geval voor een opvallende outfit.

Reflecterende elementen en lampjes

Let erop dat er reflecterende strepen op je kleding zitten. Niet alle sportoutfits voor de winter zijn daarvan voorzien. Het maakt je extra goed zichtbaar, want daarnaast draag je natuurlijk een lampje of een vest met lampjes en reflecterende elementen. Ook zijn er goede hoofdlampjes verkrijgbaar die ervoor dat je gezien wordt en ook zelf een goed zicht hebt op de weg voor je. Een extra sportarmband met lampjes maakt je nog beter zichtbaar.

Draag je een regenjack let er dan op dat deze ofwel reflecterende elementen heeft, of dat het jack een felle kleur heeft. Wie bijvoorbeeld graag zwart draagt, is in het donker met zo’n zwarte jas slecht zichtbaar.  Dan zijn lampjes en reflecterende strepen op kleding een must.

Of kies voor een lekker fluorescerend kleurtje. Dat geldt ook voor een petje, hardloopbroekje of een tight. Gelukkig hebben tegenwoordig zelfs sportschoenen reflecterende delen. Let daarop als je voor de wintermaanden nieuwe hardloopschoenen aanschaft.

Zorg dat je omgevingsgeluiden hoort

Draag je vaak oordopjes in tijdens het hardlopen of fietsen, dan is dat vooral in het donker niet aan te raden omdat je het verkeer niet aan hoort komen. Toch liever lopen of fietsen met muziek? Ga dan voor de speciale oortjes die de muziek via trillingen op de botten achter je oor of jukbeenderen naar je oren stuurt, zodat je de omgevingsgeluiden ook hoort.

Kies een verlichte route

Check de verlichting op je route. Is het er echt pikkendonker, dan kun je deze route in de wintermaanden beter vermijden. Kies voor een goed verlichte route. Dat is wel zo veilig.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top