close
  • zondag 9 mei
Buitenleven

De beste tuintips voor de zomer van 2021!

De beste tuintips voor de zomer van 2021!

Langzaam maar zeker zit de zomer er weer aan te komen. Heerlijk! Daar waren we allemaal wel aan toe. Het zonnetje begint ondertussen al steeds meer te schijnen dus dan willen we natuurlijk ook graag direct buiten zitten om te genieten van onze tuin. Toch is dit vaak nog niet helemaal mogelijk. Je moet de tuin namelijk klaar maken voor de zomer, wat mogelijk zal zijn met de onderstaande tips. Vergeet overigens niet een zijspie overkapping aan te schaffen. Hierdoor zul je je terras echt helemaal af kunnen maken, wat er prachtig uitziet.

Plantenborders

De plantenborders groeien alsmaar voller. Meestal zijn er een paar overheersende planten. Probeer deze voorzichtig terug te knippen. Ook zijn er planten die voor 21 juni bloeien. Snoei deze heesters pas na de bloei. De andere planten mag je wel de hele zomer door een beetje bijsnoeien. In de zomer is het van belang dat de rozen gesnoeid worden. Hierbij moet je na de bloei twee tot drie blaadjes onder de bloemenvertakking alle bladen afknippen. Ook moet je niet vergeten om je plantenborders de hele zomer door goed te bemesten, wat met name van belang is voor de rozenplanten. 

Gazon

In de zomer moet je bovendien je gazon één tot twee keer per week maaien, dit hangt af van de droogte. Als het droog is dan valt het namelijk aan te raden om het gras minder vaak te maaien, ook moet je het gazon dan niet te kort doen. Hierdoor zul je uitdroging voorkomen. Is er een regenbui op komst? Strooi dan kunstmest op het gazon. Herhaal dit een maand later, wat ervoor zorgt dat je je gazon gezond en mooi groen houdt. Je gazon zal besproeid moeten worden als het weer aanhoudend warm blijft, wat je het beste in de avond kunt doen.

Vijver

Heb je een vijver in je tuin? Gebruik dan een schepnet om het kroos eruit te halen. Dit groeit in de zomer namelijk als kool en kan hierdoor het water volledig bedekken, wat ervoor zorgt dat andere drijfplanten overwoekerd worden. Ook zorgt warmte voor algengroei in de vijver. Te veel algengroei is niet bevorderlijk en moet dus voorkomen worden. Je moet je vijver goed in balans houden door met enige regelmaat de algen te verwijderen, wat je kunt doen met behulp van bijvoorbeeld een stok of een riek. Doe je dit niet dan kunnen andere organismen niet overleven door de algen.

Hagen

Ook moet je de hagen snoeien en scheren. Dit kun je het beste doen in juni en juli als het gaat om een laurier. Dit moet je jaarlijks goed snoeien. Hierdoor zal er een goede vertakking ontstaan, wat ervoor zorgt dat de haag mooi compact wordt. Doorkijk is hierdoor niet mogelijk. Je mag een haagbeuk, beukenhaag, taxushaag of snelgroeiende coniferen in de zomer scheren. Doe je dit voor 21 juni dan zullen er nog nieuwe scheuten gevormd worden. Hierdoor moet je de hagen naar alle waarschijnlijkheid nog een keer scheren in augustus. 

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook