De camper vrij neerzetten, waar kan en mag dat?

Heerlijk! Met de camper op reis. Je stippelt een mooie route uit en hebt geen idee waar je die avond de camper neerzet. Dat is pure vrijheid. Houd er echter rekening mee dat je niet overal zomaar mag gaan staan.

Het ene land biedt meer faciliteiten voor campers dan het andere. De regels verschillen per land en soms zelfs per provincie. Zorg dat je er goed over geïnformeerd bent. Je kunt altijd overnachten op speciaal ingerichte camperplaatsen en campings met plaats voor campers. Zomaar ergens langs de weg of in de natuur gaan staan, is zelden aan de orde.

 

Er wordt wel eens een oogje dicht geknepen, maar ga daar niet vanuit. Mocht je ergens gaan staan waarvan je denkt ‘dat mag vast wel even’ omdat het ver bij de bewoonde wereld vandaan is, pak dan niet uit met tafels en stoelen en een bbq of een heus feestje. Dat is vragen om moeilijkheden. De boetes zijn niet mals.

Scandinavië

Scandinavië staat bij veel mensen hoog op het lijstje om rond te reizen vanwege de soepele regelgeving. Zo mag je in Noorwegen overal zonder meer drie nachten blijven staan, als je maar niet kiest voor een plek binnen een straal van honderd tot honderdvijftig meter rond een woonhuis. In Finland en Zweden geldt dat ook, maar dan voor één nacht. Dit heet het allemansrecht. In Denemarken is wildkamperen en met een camper zomaar ergens gaan staan verboden, maar wordt vaak wel gedoogd.

Italië

Ook hoor je regelmatig dat je in Italië mag staan waar je wilt, maar die vlieger gaat niet helemaal op. Het mag namelijk officieel niet binnen een kilometer van de bebouwde kom, niet binnen vijftig meter van een nationale weg, niet binnen honderdvijftig meter van een drinkwaterwinning en niet binnen honderd meter van een historisch of kunstzinnig monument. Dat is dus wel even puzzelen. Vaak een hele uitzoekerij. Dan is een camping gemakkelijker.

Nederland, Duitsland en Frankrijk

Frankrijk, Duitsland en Nederland zijn populaire camperlanden, maar je mag niet zomaar ergens gaan staan. In Nederland mag het in ieder geval niet. Hier zijn speciale camperplaatsen voor. In Duitsland kun je het beste gebruik maken van speciale parkeerplaatsen en campings. Langs de snelweg mag je 24 uur op een algemene parkeerplaats staan. Voor Frankrijk geldt hetzelfde, daar mag je er zelfs maximaal een week blijven staan. Je deelt zo’n plek vaak met bussen en vrachtwagens. Je kunt overigens ook 24 uur op een aire de repos staan. Daar is een aantal basisvoorzieningen. Er bestaan ook aires de service met uitgebreidere voorzieningen. Je kunt er bijvoorbeeld je vuilwatertank legen, er is een watervoorziening en soms zelfs een winkel.

Canada

Zoek je het verderop en ga je Europa uit dan menen veel mensen dat ze wel overal met de camper mogen staan, maar dat klopt niet. In Canada mag er veel, maar het mag niet in een stad, provinciaal of nationaal park. Op openbare terreinen mag het wel. Soms zijn er extra bepalingen die het vrij staan verbieden. Het is daarom belangrijk je hierover goed te laten informeren want elke Canadese provincie heeft zijn eigen regels.

Australië

Rijd je met een camper door Australië dan mag je in principe overal vrij staan, maar niet in de bebouwde kom en niet in natuurparken. Wil je graag op het terrein van een boer gaan staan, dan is het uiteraard belangrijk daar eerst toestemming voor te vragen. In nationale parken zijn kampeerplaatsen ingericht voor tenten en campers. Je vuilwatertank legen doe je bij tankstations die ver buiten deze parken liggen.

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top