De mantelzorgwoning: een ideale zorgoplossing in de eigen omgeving

Er wordt tegenwoordig van ouderen verwacht dat ze langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het is lastig om in aanmerking te komen voor een verpleeg- of verzorgingshuis. Met als gevolg dat de kinderen, vaak zonder het zich te realiseren, steeds meer in de rol van mantelzorger groeien. Een prachtige taak, maar ook een zware. Steeds meer mensen kiezen voor een mantelzorgwoning om die zorg te verlichten.

Het is een natuurlijk proces: ouders zorgen voor hun kroost tot ze hun vleugels uitslaan. Daarna volgt een periode van wat meer gelijkwaardigheid. En dan, ergens in de loop der jaren, komt er een omslagpunt. Vader en moeder worden ouder, hebben hulp nodig en in veel gevallen nemen de kinderen die taak met veel liefde op zich.

Dicht bij elkaar

Vroeger was het niet ongebruikelijk dat er meerdere generaties in één huis woonden. En in veel landen is dat nog steeds heel normaal. In Nederland zie je het niet zo heel vaak, wij zijn over het algemeen erg op onze privacy gesteld. Toch biedt het veel voordelen om je ouders dichtbij te hebben. Het scheelt reistijd, je loopt zo even binnen en eventuele kleinkinderen kunnen waardevolle tijd doorbrengen met opa en oma. Aan de andere kant kan het ook voor veel irritaties en spanning zorgen. Daarom is een mantelzorgwoning een prachtig alternatief.

Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van je eigen huis. Je kunt kiezen voor een aanbouw of een bestaande ruimte verbouwen, bijvoorbeeld de garage. Maar het is ook mogelijk om een kant-en-klare woning te laten plaatsen. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het bouwen van mantelzorgwoningen, zoals Arcabo en D&G Mantelzorgwoningen. Die woningen worden volledig aangepast aan de wensen van degene die erin gaat wonen. Zowel qua indeling als op het gebied van inrichting en sfeer. Want het moet natuurlijk wel een echt thuis worden. De mantelzorgwoningen zijn modern en kunnen desgewenst uitgerust worden met extra aanpassingen. Daarbij kun je denken aan een video-intercom, deuren met afstandsbediening of een inloopdouche. Vaak zijn ze ook drempelloos en voorzien van brede doorgangen.

Omgekeerde mantelzorg

Overigens zijn er veel meer mantelzorgrelaties denkbaar dan alleen die tussen kinderen en hun hulpbehoevende ouders. Een familieband is niet per se nodig. En de situatie kan ook zo zijn dat een volwassen kind door een beperking niet geheel zelfstandig kan wonen en een mantelzorgwoning vlakbij de ouders betrekt.

Een andere manier van ‘samenwonen’ is omgekeerde mantelzorg. In dat geval gaat de mantelzorger bij degene wonen die zorg nodig heeft. In een aanbouw of in een mantelzorgwoning. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld bij toerbeurt dicht bij hun vader of moeder zijn.

Waar je op moet letten

Voor een mantelzorgwoning is geen vergunning nodig, maar informeer wel bij de gemeente naar de regels. Hier alvast een paar algemene richtlijnen:

  • De mantelzorgwoning moet, net als een normale woning, voldoen aan het bouwbesluit
  • Een mantelzorgwoning mag bewoond worden door één huishouden met maximaal twee personen. Eén van de bewoners moet mantelzorg ontvangen of verlenen.
  • Alleen de begane grond van de mantelzorgwoning mag gebruikt worden als leefruimte.
  • In de meeste gemeenten moet er op het moment van plaatsing al sprake zijn van mantelzorg. Uit voorzorg een woning neerzetten mag dan dus niet.
  • Een mantelzorgwoning kan financiële consequenties hebben. Het is verstandig om dat goed uit te zoeken.
  • Als de mantelzorg stopt, dan mag de aanbouw of mantelzorgwoning niet meer worden gebruikt als woning. Afbreken hoeft niet, maar keuken en badkamer moeten worden verwijderd.
  • Woon je in een rijksbeschermd stadsgezicht of is je woning een monument? Dan heb je meestal wel een omgevingsvergunning nodig.
  • Heb je een huurwoning? Ook dan kan er soms met toestemming van de woningcorporatie en de gemeente een mantelzorgwoning worden geplaatst.

 Foto’s Arcabo en D&G Mantelzorgwoning

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top