close
  • vrijdag 5 maart
Relatie en gezin

December-tips: laat het hyggeligt zijn

December-tips: laat het hyggeligt zijn

Scandinavische decemberdagen

Bij elkaar zijn, kaarsjes, familie, lekker binnen, gezellige lampjes, de top 2000, glühwein, bij vrienden eten, warmte, de geur van sinaasappel met kruidnagel, mooie versierde tafel. Zomaar wat woorden die de uitkomst zijn van een kleine enquête over wat de decembermaand bij ons oproept. Je zou ze samen kunnen vatten met het oer-Hollandse woord Gezelligheid. In Duitsland noemen ze het Gemütlichkeit, in Canada Hominess en in Denemarken Hygge. 50+ staat deze periode in het teken van dit ‘hygge’, de Scandinavische variant van de december-gezelligheid. 

-Zorg voor eigen Hygge-momenten

Hygge komt van het Noorse woord voor welzijn. Hoe je het uitspreekt: geen idee, iets van huugə. Dat is ook niet belangrijk, het gaat om het gevoel dat het oproept. Dat gaat verder dan ons woord gezelligheid. Hygge is namelijk een werkwoord. De Denen kunnen zich na een avond met vrienden bijvoorbeeld afvragen of hun gasten zichzelf hyggede hebben, oftewel of ze zich gezelligd hebben. Als je koude voeten hebt mag je altijd wel van iemand een paar gezelligsokken ofwel hyggesokker lenen en ’s avonds op de bank trek je lekker je hyggebukser aan en gaat in je hyggekrog zitten. Oftewel in je gezelligbroek in het gezellighoekje. Met kerst is het land gehuld in julehygge. Kerst is pas geslaagd als iedereen het erover eens is dat het hyggeligt was.

-Saamhorigheid is niet te koop

We zoeken in deze maand, die net als bij de Denen vaak guur en donker is, graag de warmte op. Het verlangen naar het gevoel van Hygge kan dan niet groter. We waarderen de eenvoudige dingen in het leven, van in je pyjama een film kijken met een kop van je lievelingsthee, tot met vrienden een vuurtje stoken en naar de sterren kijken. Het is de sfeer van saamhorigheid die niet te koop is. Bij 50+ omarmen we de komende weken graag deze sfeer.

-Zorg voor elkaar en houd rekening met de ‘eenzame’ medemens

Tot zover de gezelligheid die de decembermaand zo kenmerkt. Er is namelijk ook een andere kant aan die december-hygge-sfeer die zich kenmerkt door een gevoel van verlies en eenzaamheid. Want in deze donkerste maand van het jaar kan de somberheid en het gevoel van leegte enorm toeslaan. Juíst omdat het in deze periode zo draait om samen zijn en de familiebanden nog eens aanhalen, kan bij een gebrek daaraan, het gemis nog meer worden gevoeld dan in welke periode van het jaar dan ook. Een beetje zorgen voor elkaar en rekening houden met de ‘eenzame’ medemens, mag dan ook in deze maand niet ontbreken. Doe er iets mee, want je weet: Hygge is een werkwoord.

Bron: Hygge, Meik Wiking

Geschreven door: Redactie