close
  • woensdag 27 januari
Algemeen

Deze materialen kunnen gebruikt worden bij het spuitgieten

Deze materialen kunnen gebruikt worden bij het spuitgieten

Bij het frezen van een product kun je veel verschillende materialen gebruiken. Dit is ook het geval als je een item gaat spuitgieten, wat een andere productiemethode is. Spuitgieten is zeer populair en wordt al jarenlang toegepast. Hierbij zul je gebruik maken van een soort kunststof, wat verwerkt wordt tot korrels. Vervolgens worden deze korrels verhit waardoor ze dus versmelten. Als dit klaar is zal de vloeibare massa onder hoge druk gespoten worden in een matrijs, wat een soort mal is. Het zal dan na een tijdje afkoelen waardoor het hard wordt en het product klaar is. Veel materialen kun je hiervoor gebruiken, zoals je hieronder kunt lezen.

ABS

ABS is de afkorting van Acrylonitrile Butadiene Styrene. Het is een thermoplast dat veel gebruikt wordt bij het spuitgieten, wat onder meer komt doordat het relatief goedkoop is. Daarnaast is de dichtheid ook laag, terwijl de slagweerstand juist hoog is. Het is overigens kwetsbaar voor oplosmiddelen.

PS

Als je echt op de portemonnee wilt letten dan moet je kiezen om producten van Polystyreen (PS) te maken door te spuitgieten. Dit is namelijk het kunststof met de laagste kosten. Voedselveilige kwaliteiten zijn hierbij beschikbaar, maar Polystyreen is niet geschikt voor mechanische applicaties.

Nylon

Nylon, wat ook wel bekend staat als PA 6 in dit geval, is een technische thermoplast. Het heeft een hoge chemische weerstand, terwijl het ook niet snel zal slijten. Bovendien heeft nylon zeer goede mechanische specificaties.

Polypropyleen

Polypropyleen, aka PP, is de kunststof dat het meest gebruikt wordt voor spuitgieten. Dit is relatief opvallend, want je kunt PP niet gebruiken voor mechanische producten. Desondanks heeft het een fantastische chemische weerstand en zijn voedselveilige kwaliteiten beschikbaar.

Polycarbonaat

Heeft je product dat je gaat spuitgieten een hoge slagsterkte nodig? Kies dan voor Polycarbonaat, wat vaak afgekort wordt tot PC. Dit materiaal geeft je bovendien opties. Polycarbonaat kan namelijk transparant zijn, maar een gekleurd PC is tevens mogelijk.

Silicone rubber

Silicone rubber is niet een thermoplast, het is namelijk een thermoharder. Het is beschikbaar in zowel een medische als een voedselveilige kwaliteit. Bovendien is de hitte en chemische weerstand van silicone rubber erg hoog.

Polyethyleen

PE, zoals polyethyleen veelvuldig wordt genoemd, is een lichtgewicht thermoplast. Het is bovendien weerbestendig, waardoor het gebruikt kan worden voor het produceren van buiten applicaties. Ook is de slagweerstand van PE goed.

PEEK

PEEK is een kwalitatieve technische thermoplast dat zeer sterk is en ook een goede chemische en thermische weerstand heeft. Dit materiaal wordt vaak ingezet om metalen producten te vervangen.

Geschreven door: Tom Wegeleing