Dit is waarom jij kleiner zou moeten gaan wonen na je 50e

Ouder worden dat doen we natuurlijk allemaal. Waar de één op z’n 75e nog het gevoel heeft dat ze de hele wereld aankunnen, geldt dit voor de ander niet. Dat we op ten duur te maken krijgen met fysieke ongemakken, is voor het grootste deel van de mensen eerder regel dan uitzondering. Vooral de beperking in onze mobiliteit is één van de eerste kenmerken waar we mee te maken krijgen als we ouder worden. Het is daarom dus ook niet voor niets dat mensen naarmate ze ouder worden, ervoor kiezen om kleiner te gaan wonen. Maar wat is de reden waarom je na je 50e zou moeten kiezen voor een kleinere woning?

Minder stookkosten

Wanneer je de 50 bent gepasseerd, betekent dat natuurlijk niet per definitie dat je ook daadwerkelijk kleiner moet gaan wonen. Toch is dit wel de leeftijd waarop de meeste kinderen het ouderlijk huis hebben verlaten. Waarom zou je dan nog in zo’n groot huis blijven wonen? Je hebt immers maar één slaapkamer nodig en voor de rest kan het alleen maar stoffig worden. Daarbij komt ook dat je niet alleen een klein deel van de woning kunt verwarmen, maar dus in verhouding veel hogere stookkosten hebt. Door te kiezen voor een kleinere woning, kun je hier flink op besparen.

Investeer je overwaarde

Heb je jarenlang in hetzelfde huis gewoond, dan is de kans vrij groot dat je het grootste deel van je hypotheek inmiddels allang hebt afbetaald. Dat in combinatie met de stijgende huizenprijzen, maakt het dat dit de perfecte kans is om je overwaarde een goede bestemming te geven. Wat dacht je van een prachtig vakantiehuis in het Italiaanse Bari? Zo hoef je alleen de tickets van en naar Bari Airport te boeken en kun je gaan en staan waar en wanneer je maar wilt. Daarbij komt ook dat je de keuze hebt om de tijd dat er zelf niet zit, de woning te verhuren, waardoor je extra inkomsten genereert en de kosten in Nederland weet te reduceren. Ook het Bari weer is overigens het grootste deel van het jaar heerlijk. Ideaal voor wanneer je straks met pensioen bent om te kunnen overwinteren.

Met het oog op de toekomst

Tijdens het proces van ouder worden, zullen we al snel merken dat het allemaal een stuk minder wordt. Vooral lichamelijk gezien gaan we er na ons 50e hard op achteruit. Uiteraard zijn er ook voldoende mogelijkheden om dit tegen te gaan, zodat je ook op de 80e nog prima de trap op- en af kunt lopen. Dagelijks een flink eind wandelen of hardlopen bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je spieren en gewrichten in tact blijven. Toch komt er een moment dat het niet meer gaat. Hoe fijn is het dan dat je enkele jaren daarvoor al de keuze hebt gemaakt om kleiner en misschien zelfs als wel gelijkvloers te gaan wonen? Zo kun je nog tot in lengte van jaren thuis blijven wonen en hoef je niet noodgedwongen te verhuizen.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top