Dit zijn de populairste woontrends van dit moment

Als de sombere herfst- en wintermaanden achter de rug zijn en de eerste mooie lentedagen aanbreken gooien we massaal de ramen en deuren open voor een grote voorjaarsschoonmaak. Dan kijken we vervolgens eens kritisch naar onze inrichting en besluiten dat alles weer helemaal anders moet. Tijd voor een flinke interieur make over! Maar wat is er nou trendy op woongebied?

Het mag wel wat stoerder

In veel woningen zie je nog steeds een inrichting die gebaseerd is op trends die een jaar of tien geleden erg populair waren. De wat lieflijke, landelijk aandoende meubels, een tikkeltje romantisch, maar ook wel wat Scandinavisch. Inmiddels is er al weer geruime tijd een kentering te zien en wordt deze zachte woonstijl steeds vaker vervangen door een iets stoerdere inrichting. Dat zie je met name terug in het gebruik van materiaal; dat is vaak ruw en gedurfd, staal of onbewerkt hout, maar ook in het kleurgebruik; heftige kleuren als donkerblauw, okergeel en mosgroen mogen weer en ook zwart is weer hip! Zowel voor op je muren als op je meubilair. Een stoerder interieur creëer je eenvoudig door gebruik te maken van industriële invloeden. Is een salontafel industrieel dan heeft hij vaak een zwart stalen onderstel en blad, of juist een houten blad voor een mooi contrast. Zo’n stoer en modern meubelstuk geeft je hele inrichting gelijk weer een trendy impuls.

Kies een eyecatcher die de show steelt

De tijd dat we ons hele huis vol zetten met allerlei kleine accessoires is een beetje voorbij. Hierdoor oogt je woning namelijk al snel wat rommelig en dat wil je juist niet. Steeds vaker kiezen mensen ervoor om juist een enkele echte eyecatcher aan te schaffen om een stijl of smaak uit te dragen. Zo’n pronkstuk kan de vorm aannemen van een groot kunstwerk; een schilderij of beeld. Maar kan ook minder uitgesproken, maar even aanwezig zijn, in de vorm van een enorme plant, of grote spiegel. Ook een mooi industriële eettafel rond, rechthoekig of ovaal kan een echte showstopper in je interieur zijn.

Combineer natuur met design

Steeds meer halen mensen de natuur naar binnen door middel van hun interieur styling. Dat zien we niet alleen aan de immer toenemende populariteit van een botanisch interieur, met een grote hoeveelheid planten en bloemen, maar ook door het combineren van natuurlijke producten met strakke en moderne designer items. Zo worden eetkamerstoelen industrieel vaak gecombineerd met een eettafel met onbewerkt houten tafelblad waarin de natuurlijke vorm van het hout behouden is. De tegenstrijdige kenmerken van strak design met natuurlijk elementen versterken elkaar en zorgen voor een verfrissend en modern effect.

Van Friesland tot de Filipijnen

Tegenstellingen blijven aantrekkelijk, dat blijkt ook telkens weer bij de interieurtrends. Hoewel we dit afgelopen jaar met zijn allen maar weinig van de wereld konden zien, valt het op dat we juist in ons interieur steeds meer wereldse elementen aanbrengen. Denk aan Afrikaanse kruiken of vazen, kleurrijk textiel uit de Filipijnen of Marokko. De voorkeur gaat hierbij uit naar authentiek en handgemaakt, maar daar mag je ook best een beetje mee sjoemelen en je hoeft deze interieur items ook echt niet allemaal zelf uit het desbetreffende land te halen. De wereldwinkel heeft ook hele mooie fair trade en handgemaakte accessoires waarmee jij jouw woonstijl van wat cultuur kunt voorzien. Deze trend wordt dan ook wel de Culture Club trend genoemd. Kenmerkend van deze trend is het gebruik van intense kleuren die mooi contrasteren met sobere en neutrale kleuren.

Duurzaam blijft trendy

Langzamerhand beginnen steeds meer mensen te begrijpen dat wij een grote invloed uitoefenen op onze planeet, en het voortbestaan van leven op deze aarde. Dit besef heeft als resultaat dat duurzaamheid steeds belangrijker en dus trendy wordt binnen de interieurwereld. Mensen kijken steeds kritischer naar het materiaal waar hun meubelen en accessoires van gemaakt worden en willen het liefst zoveel mogelijk gerecycled materiaal terugzien. Ook de manier waarop een bedrijf zijn meubels produceert ligt steeds meer onder een vergrootglas. Bedrijven die duidelijk en aantoonbaar duurzaam produceren hebben steeds vaker de voorkeur van de bewuste klant.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top