Eerste vier steden van Elfstedentocht

De elfstedentocht is een schaatsevenement van bijna 200 kilometer over lange afstanden op natuurijs. Het wordt georganiseerd als zowel een schaatswedstrijd (met 300 deelnemers) als een vrijetijds tocht (met 16.000 schaatsers). Het wordt gehouden in de provincie Friesland in het noorden van Nederland en gaat door alle elf historische steden van de provincie. Onder die elf steden zijn er vier eerste steden waarover we je graag informeren. Leun achterover en ontspan. Je hoeft je boeken niet uit je school handtas te halen, want hieronder kun je direct meer lezen.

Leeuwarden

Het is de provinciehoofdstad en de zetel van de Provinciale Staten van Friesland. De gemeente telde in 2019 123.107 inwoners. Deze stad staat bekend als startpunt van de Elfstedentocht. Daarnaast staat Leeuwarden bekend om zijn eeuwenoude stadscentrum met zo’n 600 monumenten die je kunt bezoeken, waaronder de iconische scheve toren van Oldehove. Dit is een geweldige stad om te bezoeken als je een vrouw bent die graag ’s nachts selfies maakt met de telefoon in je telefoontasje dames, want het bestaat uit een verscheidenheid aan winkelgebieden en een bruisend nachtleven.

Sneek

Sneek is de tweede stad op de Elfstedentocht die schaatsers doorkruisen. De stad staat daar staat ook bekend als de watersport hoofdstad van Zuidwest-Friesland en staat bekend om de Sneekweek. Dit is het grootste zeil festival van Nederland. Hier kun je je een traditionele botenparade zien. Daarnaast is Sneek ook een populaire bestemming voor een dagje uit. De stad heeft verschillende mooie grachten. Net als iedereen, wil je een foto maken bij de Watergate. Deze poort is gebouwd in de 17e eeuw als onderdeel van een breder verdedigingssysteem en staat synoniem met Sneek. Klinkt leuk, niet? Pak nu je reistas in en bezoek deze stad!

IJlst

Deze stad staat bekend als de derde stad op de Elfstedentocht. IJlst staat vooral bekend om zijn karakteristieke ‘overtuinen’-tuinen aan het water, waar het jaarlijkse festival Overtuinen plaatsvindt, met een historisch decor langs het kanaal. De inwoners van IJlst organiseren elk jaar op de eerste zaterdag in juni de Overtuinen Kermis. Daarna staan ​​er in de talrijke tuinen zo’n 50 kramen opgesteld. Ze bieden een gevarieerde selectie curiosa, antiek, tuinmeubelen, woonaccessoires, bloemen en planten, kleding en religieuze beeldhouwwerken. Daarnaast zijn er verrukkelijke delicatessen en kunstenaars beoefenen een verscheidenheid aan ambachten. Zo hebben de ‘overtuinen’ een actieve en uiterst nuttige rol teruggewonnen.

Sloten

Sloten is de vierde stad op de tocht voor de schaatsers van de Elfstedentocht. Bovendien is het de kleinste stad waar de schaatsers doorheen lopen. Elk jaar wordt er een gezellige jaarmarkt gehouden op Sipelsneon, wat zich vertaalt als Uien Zaterdag. Elk jaar, op de laatste zaterdag van juni, staan ​​er tal van kraampjes langs het kanaal van Sloten. Bij de in 1755 opgerichte korenmolen “De Kaai” wordt jaarlijks koffie met (pannenkoek verkocht, uiteraard gekookt met eigen gemalen bloem. Daarnaast is de molen open voor observatie en meelverkoop. Verder zijn het museum van de Stedhûs Sleat, de Grutte tsjerke en de St. Fredericuskerk open voor bezichtiging.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top