Er op uit in steden van Friesland

Even er tussenuit, een weekendje of een paar dagen weg. Dan vraagt je hoofd om iets bijzonders maar je portemonnee niet om dure reisjes. Daarnaast kun je nog niet zo ver en eigenlijk is het ook best lekker om zo snel mogelijk op de plaats van je bestemming zijn. Tijd dus voor een paar dagen weg in eigen land. En daar is niks mis mee want soms zijn we het bijna vergeten hoe mooi ons eigen land is.

Elf steden

Er zijn veel mooie dorpjes en steden in Friesland maar de bekendste zijn toch wel de 11 van de Elfstedentocht. Hoewel de tocht natuurlijk het bekendst is op de schaats is, is er ook een prachtige Fiets Elfstedentocht. En het beste nieuws is dat deze route het hele jaar door toegankelijk is. Waar je met de echte Fiets Elfstedentocht de route in één dag moet afleggen, kun je de rest van het jaar de route gewoon in je eigen tempo en in meerdere dagen fietsen. Je kan zelfs elk weekend een ander stukje van de route doen als je dat wil. Zo kun je de route combineren met een bezoek aan de gezellige Friese steden. Ben je niet zo’n fietser, dan kun je de route ook afleggen met de auto.

Ook voor kinderen is deze tocht een bijzondere ervaring. Trappend op hun kinderfiets  leer je ze niet alleen iets van de natuur maar ook van de sporthistorie en het klimaat. Maar vooral is het erg genieten. En heeft je dochter voor school straks een iets grotere fiets nodig, overweeg dan om die nu te kopen. Met een nieuwe meisjesfiets 24 inch of de net iets grotere meisjesfiets 26 inch is het niet alleen leuker om een tochtje te maken maar sla je twee vliegen in een klap.

Beginpunt Leeuwarden

Leeuwarden is niet alleen de hoofdstad van Friesland, het is ook een van de oudste steden van Nederland. En het begin en eindpunt van de Elfstedentocht. De stad heeft een mooie historische binnenstad en een aantal wijken uit de 19e eeuw met hun prachte pakhuizen, kerken en oude winkelpanden. Een kleine opsomming van bezienswaardigheden die je eigenlijk niet mag missen zijn het Westerpark, het Nieuwe Kanaalgebied en de Hollanderwijk. Het oudste monument van Leeuwarden is de Jacobijnerkerk met het Christian Müllerorgel uit de 13e eeuw. En net even buiten de stad vind je ook twee typische molens: de Bullemolen en Froskepôlemolen.

Terug in de tijd

Niet op de route maar zeker de moeite om te bezoeken zijn de bijzondere hutten het ‘Heilige Huisje’ en ‘De Schrijvershut’. Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen die eenvoud en rust uitstralen. Zet je horloge maar even stil en hervind hier je eigen ritme.

Hier ga je echt terug in de tijd met het heerlijke Zweedse houtkacheltje, de eeuwenoude boerderijbinten, de zelf gebundelde (knot)wilgentenen en de oude glas-in loodramen. Het Kleine Paradijs is een inspirerende en rustgevende plek midden in het Friese landschap. In de negentiende eeuw werd de oorspronkelijke boerderij “de boerenbehuizinge met erf” genoemd. En dat erf is nu met zijn karakteristieke bomen en oude hagen een oase in het Friese landschap. Niet ver ligt ook nog het pittoreske dorpje Easterein. Mooi centraal tussen de Friese Elfsteden Bolsward, Sneek, Leeuwarden en Franeker en dus prima te combineren met je elf steden fietsroute.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top