Heb jij extra vitamine D nodig?

In de herfst wordt het steeds eerder donker. Omdat je vitamine D aanmaakt door zonlicht op je huid, klinkt het misschien logisch dat je extra vitamine D moet gebruiken. Dat is niet voor iedereen nodig. Er zijn wel bepaalde groepen die het advies krijgen extra vitamine D te slikken, naast de vitamine D die ze uit de voeding binnenkrijgen. Hoor jij daarbij?

Iedereen heeft vitamine D nodig voor sterke botten en tanden. Je huid maakt het vanzelf aan door zonlicht: een handigheidje van Moeder Natuur. Het zit daarnaast in vis en vlees en het is toegevoegd aan halvarine en bak- en braadproducten. Toch kan het zijn dat je extra vitamine D nodig hebt.

Voor wie?Mensen die extra vitamine D moeten gebruiken zijn:

  • Kinderen van 0 tot 4 jaar
  • Zwangere vrouwen
  • Vrouwen vanaf 50 jaar
  • Mannen vanaf 70 jaar
  • Mensen met een getinte of donkere huidskleur
  • Mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, omdat ze bijvoorbeeld ploegendiensten draaien of een hoofddoek of sluier dragen

Op de speciale pagina vind je hoeveel extra vitamine D je nodig hebt. Je kunt vitamine D bij de drogist en apotheek kopen. Het is verkrijgbaar in de vorm van pillen, druppels of poeders en in combinatie met een multivitamine. Daarbij maakt het niet uit of je het huismerk of A-merk neemt.

Waarom belangrijk?

Deze vitamine is voornamelijk van belang voor een goede botopbouw en heeft een beschermende werking tegen rachitis bij jonge kinderen, en botbreuken en valgevaar bij ouderen.

Vitamine D zorgt er ook voor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei. Vitamine D speelt ook een belangrijke rol bij de celgroei en celdeling, zoals in het immuun(afweer)systeem.

Bron: www.voedingscentrum.nl

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top