videobril en dokter Henkelman

Film kijken terwijl je wordt geopereerd geeft minder stress

Zou het niet ontzettend fijn zijn als je tijdens de kijkoperatie van je knie of de behandeling van een liesbreuk lekker een filmpje kunt kijken, zodat de ingreep achter de rug is voordat je het in de gaten hebt? Het Santiz Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk is één van de weinige ziekenhuizen in Nederland  waar dat kan. Sinds juni 2018 wordt daar gewerkt met een videobril, zodat je de artsen niet bezig ziet en de instrumenten niet hoort. Dat kan een hoop stress en verveling schelen.

Voor veel mensen is een operatie iets om tegenop te zien. De één is enorm bang, de ander een beetje zenuwachtig, maar het laat bijna niemand onberoerd, ook niet als het om een kleine ingreep gaat. Ondanks dat het medisch personeel er alles aan doet om een patiënt gerust te stellen, blijft het een spannende aangelegenheid.

Happymed videobril

Jacques Henkelman, hoofd OK, heeft de Happymed videobril geïntroduceerd in het SKB en is enorm enthousiast over de werking ervan. “Jaren geleden, in de wachtkamer van mijn tandarts, zat ik tegenover een hele angstige vrouw. Ik bedacht dat er voor die angst eigenlijk heel weinig aandacht is, ook in een ziekenhuis. Toen enige tijd later een vertegenwoordiger vroeg of ik geïnteresseerd was in een videobril die patiënten afleidt van hun angst, moest ik meteen aan die tandartswachtkamer denken en besloot ik een proef te starten.”

Als in een bioscoop

Vier weken lang mochten patiënten de videobril uitproberen en 95 procent van de patiënten was zeer positief. “Het is ook een erg knap systeem, aan alles is gedacht,” aldus Henkelman, die de Happymed zelf ook uitprobeerde. “De bril biedt aan de zijkanten volledige afscherming. Je bent totaal afgesloten van de buitenwereld en beleeft de film als in een bioscoop. Het beeld is haarscherp en de patiënt kan de bril zelf bedienen. Contact met het operatieteam is dus snel mogelijk en dat is belangrijk.” Daarnaast voldoet de bril aan de veiligheidseisen en aan de regels met betrekking tot hygiëne. Hij is makkelijk schoon te maken en na ieder gebruik worden de oordopjes vervangen.

Van actiefilms tot tekenfilms

Als je in Winterswijk een operatie moet ondergaan waarvoor plaatselijke verdoving voldoende is, dan wordt gevraagd of je gebruik wilt maken van de videobril. Door leeftijd, geslacht en interesse in te voeren verschijnt er een selectie films waar je uit mag kiezen. Er is veel mogelijk: van natuurfilms tot muziekconcerten en van actiefilms tot tekenfilms. Voor kinderen is de videobril ook erg geschikt, die kunnen voor en na een ingreep lekker kijken. “Kinderen willen we toch het liefst onder volledige narcose opereren. Dan weten we zeker dat ze rustig blijven liggen en niet in paniek raken. Maar dat ze, voordat we gaan opereren, afgesloten van iedereen een filmpje kunnen kijken is prachtig en vooral ook rustgevend voor die kleintjes.”

‘Ook tijdens het wachten op de operatie kan de bril worden gebruikt’

Een enorm succes dus, deze videobril. Hij functioneert perfect, de meeste patiënten vinden het prettig en ervaren minder spanning rondom een operatie. Dat zorgt er weer voor dat er minder verdoving en kalmerende- of pijnstillende middelen nodig zijn. Soms kan een operatie zelfs met alleen plaatselijke verdoving (in plaats van volledige narcose) plaatsvinden door de inzet van de videobril. Dat is fijn voor de patiënt,  want plaatselijke verdoving geeft minder bijwerkingen dan een narcose. Ook de verpleegkundigen zijn enthousiast. “Zij voelen meteen aan of iemand erg angstig is en hebben nu een mooi instrument om daar op in te spelen. Ook tijdens het wachten op de operatie kan de bril worden gebruikt”.

Juist ouderen vinden het interesssant

De vraag of de Happymed ook geschikt is voor ouderen die slechthorend zijn of een bril dragen, beantwoordt Henkelman met een volmondig ‘ja’. “Sterker nog, we hadden in eerste instantie verwacht dat de bril het meest gebruikt zou worden binnen de leeftijdsgroep 20-40 jaar. Maar juist ouderen vinden het erg interessant. Gehoorverlies vormt geen probleem, het geluid kan goed versterkt worden. Daarnaast is de bril scherp te stellen. Er is dus geen enkele reden voor die doelgroep om het niet uit te proberen. En tot onze verrassing vinden ze het erg leuk.”

Pijnafdeling is ook geïnteresseerd

Het SKB heeft op dit moment de beschikking over twee Happymed videobrillen en die worden alleen gebruikt bij de OK. Het is echter goed voor te stellen dat de bril breder toegepast gaat worden. Tijdens een MRI bijvoorbeeld, voor mensen met claustrofobie. Of in het laboratorium, bij een patiënt die bang is voor naalden en prikken. “Dat wordt inderdaad allemaal nog nader onderzocht door het ziekenhuis. Muziek blijkt een gunstig effect op pijn te hebben. De pijnafdeling is daarom ook erg geïnteresseerd in de bril. Ik hoop dat deze nieuwe ontwikkeling een vervolg gaat krijgen binnen andere afdelingen. En dat zorgverzekeraars de waarde er van in gaan zien.”

Maar wat gebeurt er als de film nog niet afgelopen is en de operatie wel? Dan blijf je toch mooi zitten met een open einde. “Ja, dat is wel een beetje zuur,” zegt Henkelman lachend. “Daar moeten we nog iets op verzinnen.”

De videobril wordt inmiddels in meerdere ziekenhuizen gebruikt, soms onder de naam Relaxmaker. Als je geïnteresseerd bent kun je je arts vragen naar de mogelijkheden.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top