Niet Fred Oster was populair, maar die zwarte -Sjaak Swart- marmot

In de jaren zeventig zat bijna heel Nederland voor de buis voor de Wie-Kent-Kwis. Dat is anno 2017 wel anders. Ranking the stars, De slimste mens, Met het mes op tafel, Ik hou van Holland. Blijf jij er voor thuis?

Hoe simpel kan het zijn. Je stelt kinderen een vraag en er zijn meerdere antwoorden mogelijk. Je roept: ‘rrrrennn je rrrottt’ en vervolgens rennen de kinderen naar het vak met het ‘juiste’ antwoord. Wie het goed heeft pakt een bal en de wie de meeste ballen heeft, wint. Herken je het? We zijn beland in 1973 en spelleider Martin Brosius wordt er wereldberoemd in Nederland mee.

Zoiets kun je ook met Marmotten doen, moet Fred Oster gedacht hebben. Of waren het cavia’s? De Wie-Kent-Kwis was niet dankzij Oster populair, maar dankzij Sjaak Swart (zwarte marmot) of André van Duin (rossige cavia). Het kan raar lopen in televisieland, maar je bleef er voor thuis. Dat deed je ook op zaterdagmiddag als Stuif es in begon. Er was nog geen sprake van het ‘Ria Bremer-syndroom’ (de volgende ochtend iedereen bij de dokter met de vermoede aandoening die de avond ervoor op televisie uit de doeken was gedaan). Ria was nog niet medisch bezig, maar wel haar tijd ver vooruit. Kinderen konden laten zien en horen waar ze goed in waren. Waar kennen we dat tegenwoordig van? Een soort ‘The Voice’ of ‘Holland got talent’ avant la lettre.

Kandidaten van de Wie-Kent-Kwis
(foto: in.beeldengeluid.nl)

Klassewerk liep door tot en met 1989, kom daar nu nog maar eens om

En dan naar buiten met Te land, ter zee en in de lucht. Het bestaat nog steeds en heeft zijn oorsprong in 1971. In de periode dat André van Duin vanuit zijn ‘hokje’ het commentaar gaf bij ‘Achteruitrijden met Dafjes’ werd er massaal naar gekeken. Dat alles vond plaats op het circuit van Zandvoort. Ook zoiets.

Begin jaren zeventig kwam Klassewerk op televisie. Vergelijkbaar met De Slimste Mens, maar dan voor de bollebozen van middelbare scholen. Het liep maar liefst tot en met 1989, kom daar nu nog maar eens om. Tweekamp was een soortgelijke kennisquiz, gepresenteerd door Dick Passchier en Judith Bosch (ping!). Ook bijna 150 afleveringen! Het liep door tot en met 1978.

Willlem Ruis
(foto: Nu.nl)

Pas in de jaren tachtig werden spelshows minder onschuldig en commerciëler, werden de prijzen groter en de presentatoren brutaler. Ook daar of misschien wel juist daarvoor bleef je het weekend thuis. Voor Willem Ruis, Ted de Braak, Ron Brandsteder, Henny Huisman. Presentatoren en quizmasters werden toen pas écht bekende Nederlanders.

Is er een spelshow waar je nu voor thuisblijft?

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top