Ga jij ook eerst naar dr. Google?

Net bij de dokter geweest? Dan krijg je diezelfde dag je gegevens nog digitaal toegezonden en kun je ze toevoegen aan je dossier. Gewoon op je mobieltje. Toekomstmuziek? Als het aan innovator Lucien Engelen ligt, is dat dichterbij dan je denkt. De digitale gezondheidszorg in opmars.

Stel je voor dat iedereen zijn medische dossier zelf digitaal in handen heeft. Dus niet een deel van je dossier bij het ene ziekenhuis en een ander deel bij een ander behandelcentrum, maar je krijgt na ieder artsbezoek je eigen data aangeboden die je met een druk op de knop accepteert en toevoegt aan je dossier. Volgens technisch ontwikkelaar aan het RadboudUMC Engelen gaan de ontwikkelingen op dit gebied nu razendsnel en zullen we over niet al te lange tijd onze medische gegevens zelfs internationaal kunnen uitwisselen.

Daar is natuurlijk nog wel een en ander voor nodig zoals een stevige controle en standaardisering van gegevens. Maar het komt er op neer dat mensen zelf de verantwoordelijkheid krijgen over hun data. Volgens Engelen is dat zelfs een grondrecht, vertelt hij in een interview.

Kunnen mensen dat aan? Een deel van de mensen zal er niet mee kunnen omgaan, zo vertelt Engelen, maar dat is geen reden om het niet te ontwikkelen. “Als een deel van de mensen het wel kan en er baat bij heeft en met de juiste gegevens zelfs minder vaak naar het ziekenhuis hoeft en er een betere leefstijl op nahoudt, dan gaan we er toch mee aan de slag.” De beste preventieve gezondheidstool, zo lijkt het.

Niet ver van mijn bed show

De digitalisering in de medische sector is al lange tijd gaande. Denk aan e-health apps, stappentellers en sinds kort het maken van een hartfilmpje met de telefoon. Maar de daadwerkelijke grote omslag tot E-health laat nog op zich wachten. Alle handelingen en data, bijvoorbeeld het digitaal doorgeven van je gewicht of bloeddruk, moeten immers aan allerlei (veiligheids)eisen voldoen. Dat neemt tijd.

Engelen: “Inmiddels kunnen die hartfilmpjes op de mobiel worden gemaakt door de huisarts, terwijl vier jaar geleden cardiologen het wegwuifden als een gadget. Dus zo snel kan het toch gaan.” Een en ander is sterk afhankelijk van de flexibiliteit van de zorg om de digitale techniek in het zorgsysteem binnen te laten. “Het zorgsysteem zit flink op slot en houdt zichzelf in stand. De patiënt gaat echter meer en meer eisen dat hij op een ander manier zorg gaat krijgen. Mensen willen er de deur zo min mogelijk voor uit, dingen vanuit huis kunnen doen zoals een videoconsult of digitaal een vraag stellen of gegevens verzenden.”

Dr. Google

Op social media wordt al veel over gezondheid uitgewisseld. Via facebook, twitter, en ga zo maar door. Volgens Engelen gaat het in dat geval vaak om tricks en tips die uitgewisseld worden. Dat kan gaan over bijwerkingen, ervaringen of ‘wie weet er een goeie dokter’? “Durf te vragen dringt ook door in de zorg,” vertelt hij in het podcast-interview. Met andere woorden: over de persoonlijke gezondheid wordt veel digitaal gecommuniceerd. “Bovendien gaan mensen voordat ze naar de huisarts gaan, eerst naar dr. Google. Maar liefst zeventig procent van de mensen doet dat. En nog eens 75 procent doet het ook ná het doktersbezoek.”

Op Facebook zijn er volgens Engelen wereldwijd 6 miljoen besloten groepen voor mensen die over hun aandoening communiceren. Ook ziekenhuizen hebben eigen portals. Het gaat erom dat mensen op goeie plekken hun vraag kunnen stellen die vakkundig beantwoord wordt. Ziekenhuizen zouden er goed aan doen hier op in te springen door daar een stevig digitaal systeem voor te bouwen.

Lucien Engelen is director REshape Center for Health(care) Innovation, CEO Transform.Health

Meer over de digitale gezondheidszorg? Luister de podcast.

 

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top