close
  • donderdag 6 augustus
Zorg en Zekerheid

Gaat dit werken: kilo’s eraf en euro’s erbij?

Gaat dit werken: kilo’s eraf en euro’s erbij?

Voor wie het steeds maar niet voor elkaar krijgt om van de bank te komen en te gaan sporten om van zijn overgewicht af te komen, krijgt nu een mooie stimulans. Een financiële beloning voor als je afvalt. Hoe zit dat? 

Het internet staat er vol mee. Met celebs die kilo’s zijn afgevallen. Soms door te sporten, een maagverkleining, en altijd door bewuster en gezonder te eten. Ze stellen daarmee een mooi voorbeeld. Tegelijkertijd lukt dat lang niet iedereen. Er is meer voor nodig dan slechts een voorbeeld stellen.

Er is meer nodig om mensen van de bank af te krijgen

Wie flink aan de maat is, valt in een risicogroep als het gaat om bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes en ga zo maar door. Dat kost de overheid veelal een flinke smak geld. Die ziet liever slanke en gezonde mensen.

Om dat te bewerkstelligen zijn er campagnes, maar iedereen weet: dat werkt niet. En die bekende Nederlanders trekken zoals gezegd ook niet iedereen over de streep. Om daadwerkelijk gezonder te gaan eten en vooral om van de bank af te komen en te gaan sporten is meer nodig.

Mensen krijgen geld als ze afvallen

De gemeente Amersfoort heeft een manier bedacht om mensen in beweging te krijgen door samen met gezondheidsbedrijf PuhZ mensen te betalen. Ze krijgen geld als ze gaan bewegen en daarmee afvallen.

De bedoeling is dat dat in groepjes gebeurt en dat er een duidelijk doel wordt gesteld. Dat doel moet natuurlijk worden behaald, zodat mensen weer in hun kleding passen. In hun slim fit overhemd van Cowboysbag. Of in die bruine trendy corduroy broek van G-star.

Het is een aloude manier om mensen over de streep te trekken door ze een beloning te geven. Neemt het gemiddelde BMI van de groep met vijf procent af, dan ontvangen de deelnemers twintig euro.

Mensen raken gemotiveerd door een beloning

In Hart van Nederland vertelt directeur Robert Weij van het gezondheidsbedrijf: “Mensen willen geen fitnessabonnement. Ze raken daarentegen wel gemotiveerd door een beloning.” Hij gaat er vanuit dat de deelnemers ook na het project, dat op 1 oktober van start gaat, blijven sporten.

De gemeente Amersfoort ziet deze actie zitten en draagt financieel bij. “Door een project aan te bieden dat in  je in groepen doet, bereik je ook de minder gezonde mensen,” vertelt Weij. Het is de bedoeling dat ook andere steden het project gaan uitvoeren.

De portemonnee is een goed doel

Mooie stimulans voor wie het tot nu toe niet gelukt is. Stel jezelf een doel om af te vallen. Is dat moeilijk dan is misschien de portemonnee een goed doel. Sparen voor die gewilde smartphone, een leuk reisje of de mooiste Ted Baker tassen met wekelijks een paar rondjes rennen? Val je ook nog van af! Kilo’s minder en euro’s meer.

Geschreven door: Redactie