close
  • dinsdag 26 mei
Zorg en Zekerheid

Geen rokers meer op het stations in Friesland, gaat dat lukken?

Geen rokers meer op het stations in Friesland, gaat dat lukken?
Ooit op het station gestaan naast een roker? Jakkes. Sta je een kaartje te trekken, portemonnee in de hand, laptoptas om je schouder, geen handen vrij. Dat zou die roker ook moeten ervaren. Dan liet hij die sigaret wel voor wat het is. 
Maar nee, er zijn nog genoeg mensen die altijd wel een hand vrij houden voor een peuk. Zeker op plekken als een treinstation. Mogelijk gaat dat toch veranderen, want ProRail heeft het voornemen roken op het station te gaan verbieden. Binnen twee jaar. 
Mensen storen zich aan rokende mede-reizigers
De aanleiding? Klachten van reizigers. De mensen storen zich aan rokende mede-reizigers bij de rookpalen. Steeds meer reizigers willen helemaal niet dat er om hen heen wordt gerookt en zeker niet als je ‘s morgens vroeg de trein pakt. 
NS-woordvoerder Jaap Eikelboom meent dat iedereen op het station moet kunnen zijn zonder in de rook van een ander te hoeven staan. Het zou gaan om vierhonderd stations in Nederland. 
Rookpalen zijn mislukt
Die rookpalen zijn als twee meter hoge asbakken. Het is de plek waar de roker de as en de sigaret moet achterlaten. Binnen een straal van drie meter rond deze paal mag er nog een sigaret worden gerookt. Daarbuiten is het al langere tijd verboden om op stations te roken. 
Op die manier kun je, als je niet rookt, de rokende mensen uit de weg gaan. Toch lijkt dat een vreemde manier van ontwijken, de stankoverlast blijft immers. Volgens deskundigen is een peuk vanaf tweehonderd meter afstand te ruiken. De rokende paal zorgt voor nog meer overlast dan rokers zelf. Daarmee lijkt de inzet van de rookpaal mislukt. 
Perrons zijn in de buitenlucht
En de palen die voor de stations staan, zijn al helemaal een doorn in het oog, ofwel stank in de neus, van mensen die het station binnengaan. Veel mensen zijn van mening dat juist de rookpaal meer overlast, ofwel stank veroorzaakt, dan rokers die ‘gewoon’ buiten roken. De paal is een verzameling van rook, en dat stinkt zelfs nog meer.
Een rookverbod geldt voor een gebouw. Een perron is dat niet en in de stationshal wordt sowieso niet gerookt. De NS zou er daarom goed aan doen dat hele roken gewoon te verbieden. Toch zijn er verschillende meningen over dit plan. Vervoerders, vakbonden en reizigersverenigingen reageren gemengd. Volgens FNV moet er wel ergens gerookt kunnen worden. Als reizigers er maar geen hinder van ondervinden. 
Waar rookt het personeel?
Of het de NS gaat lukken het rookverbod binnen twee jaar in te voeren, is dus nog afwachten. Rokende NS-werknemers zullen mogelijk in verzet komen, ze moeten wel érgens een peuk willen kunnen opsteken. Maar waar? 
Geschreven door: Julia van Bohemen