Gelukkige partner heeft mogelijk positief effect op eigen gezondheid

Het hebben van een partner die positief in het leven staat, is mogelijk goed voor de eigen gezondheid. Dit zou in ieder geval gelden voor ouderen en mensen van middelbare leeftijd.
Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Michigan volgden 1.981 heteroseksuele stellen gedurende zes jaar. De stellen, tussen de 50 en 94 jaar oud, werden periodiek ondervraagd door middel van enquêtes.

De deelnemers moesten het niveau van geluk en tevredenheid over hun leven beoordelen. Daarnaast kregen ze vragen over hun gezondheid en de gezondheid van hun partner.

Volgens de studie hadden deelnemers die vonden dat hun partner positief in het leven stond vaker een betere gezondheid dan deelnemers met een ongelukkige partner.

“De bevindingen vergroten de aanname dat er een relatie is tussen geluk en gezondheid, ze suggereren een unieke sociale link”, vertelt onderzoeker William Chopik. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Health Psychology.

Geluk
Volgens Chopik zijn er drie redenen waarom het hebben van een gelukkige partner een goede uitwerking heeft op de gezondheid. Zo zouden een gelukkig persoon meer betrokken zijn bij de gezondheid van zijn of haar partner en ook zorgzamer zijn dan iemand die ongelukkig in het leven staat.

Gelukkige partners zouden daarnaast eerder geneigd zijn hun partner te betrekken in activiteiten die goed voor de gezondheid zijn, te denken aan een goede nachtrust, gezond eten en het krijgen van voldoende beweging.

Ook zou een gelukkige partner zorgen voor een gemakkelijker en positiever leven.

Bron: nu.nl

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top