close
  • donderdag 2 december
Recepten

Gerda is in de bonen!

Gerda is in de bonen!

Ben jij ook wel eens in de bonen? In de volksmond is deze uitdrukking vooral figuurlijk bedoeld. Het betekent namelijk dat je er niet bij bent met je gedachten.

Vandaag ben ik letterlijk (h)eerlijk in de bonen, want in mijn recept zijn witte bonen verwerkt. Meestal vind je de witte bonen in de supermarkt in glas met tomatensaus. En dat is nou precies wat vandaag op het menu staat. Maar de versie in pot verruilen we deze keer voor een geheel ambachtelijke. Ambachtelijk wil zeggen dat de gedroogde witte bonen een nacht in de week hebben gestaan, voordat ze verwerkt worden in het gerecht. Je kunt natuurlijk ook gewoon gebruik maken van bonen uit blik als je dat wenst. De saus is het lekkerst wanneer deze gemaakt is met verse producten.

Laat ik het een peulenschil noemen… Wist je dat bonen en andere peuldragers behoren tot de meest voedzame plantaardige voedingsmiddelen? Een portie bonen geeft namelijk een vol gevoel en doet de bloedsuikerspiegel langzaam stijgen, waardoor een hongergevoel langer uitblijft. Bonen zijn rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen.

Naast de voedzaamheid is gezondheid ook een belangrijke factor en daarom voegen we gember, kurkuma en cayennepeper toe. Je begrijpt het al, je geeft jezelf een flinke boost met dit gerecht.

Wat heb je nodig

Bereiding

Zet de bonen een nacht van tevoren in de week in een ruime hoeveelheid water. Voor het koken afspoelen en nieuw water aan de bonen toevoegen. Voldoende water is tot ongeveer twee vingers boven de bonen. De bonen aan de kook brengen. Let op: verse bonen koken duurt ongeveer 75 tot 90 minuten. In de snelkookpan kun je het kookproces verkorten met 1/3 van de kooktijd.

Ondertussen snij je de uien, paprika’s en tomaten. Fruit de ui en voeg de geperste tenen knoflook en de gesneden tomaten, uien en paprika’s toe. Eerst op hoog vuur doorscheppen en de kruiden gember, kurkuma en peper toevoegen. Goed doorroeren en vervolgens op zacht vuur even laten pruttelen. Als laatste een snufje zout en tamari toevoegen. Ben benieuwd hoe jij deze smaak ervaart ten opzicht van de kant-en-klaar versie.

Eet smakelijk!

Hartelijke (kook)groet,
Gerda Uiterwaal

Geschreven door: Gerda Uiterwaal