close
  • donderdag 2 december
Recepten

Gerda ’s (h)eerlijke snertzaken

Gerda ’s (h)eerlijke snertzaken

Je kent ze vast wel, van die snertdagen… Van oudsher had een snertdag een negatieve bijklank. Dit komt uit de scheepvaart. De restanten van voedsel van de vorige dag werden doorgaans verwerkt tot snert. Zo vaak, dat het de scheepslieden de neus uit kwam. Gelukkig zijn mijn snertdagen een stuk vrolijker.

De bereiding van erwtensoep oftewel snert gaat van generatie op generatie. Mijn moeder van inmiddels 90 jaar heeft mij jaren geleden leren snert koken. Snert werd vroeger tijden gekookt wanneer het land de knolselderij, prei en ui leverde. Wanneer dan in november het varken werd geslacht belandde deze met staart en al in de soep.

Herhaaldelijk hebben mijn moeder en ik samen liters snert gekookt. En na onze jarenlange samenwerking heb ik zelfstandig het ‘roer’ overgenomen. En niet geheel onverdienstelijk. Mijn snert is namelijk in 2014 bekroond tot lekkerste snert van Friesland. In de jury had onder andere Joop Braakhekke zitting. Hij typeerde mijn snert als authentieke en karaktervolle erwtensoep.

In de loop der tijd heb ik prachtige snertverhalen beleefd en in februari 2018 hoop ik weer een gooi te doen naar de ‘zilveren slaif ’. Dit is de hoogst haalbare prijs tijdens het WK Snertkoken. Dit WK vindt plaats in Groningen en is het bezoeken meer dan waard.

In de receptuur zie je naast de reguliere ingrediënten ook twee bijzondere genoemd, namelijk liefde & aandacht. De bereiding van deze soep vergt tijd en veel liefde en aandacht.

Geef mij maar een snertdag!

Noteer je ‘m ook in je agenda? De eerste Nationale Snertdag zondag 10 december a.s.

Wat heb je nodig

1 kg spliterwten
Ruim 2 liter varkensbouillon
1 flink knolselderij
4 stronken prei
1 flinke winterwortel
4 uien
3 aardappelen
3 laurierblad
5 kruidnagels
1 bosje bleekselderij
400 gr gerookte spekblokjes
2 verse worsten
2 Gelderse rookworsten
1 bosje peterselie
1 bosje bladselderij
Scheut tamari
1 tl zout
Flinke portie liefde & aandacht

Bereiding

Spoel de spliterwten en breng ze samen met de varkensbouillon en ruim 1,5 liter water aan de kook. Zet ondertussen de (gesneden) groentes (behalve de bleekselderij) en de geschilde en in blokjes gesneden aardappelen op in een pan met water, samen met het laurierblad en de kruidnagels. Voeg na enige tijd de spekblokjes en bleekselderij toe aan de soep, samen met de verse worst en de Gelderse rookworst.

Als de groente gegaard is kun je de erwtensoep mengen met de groente. Vervolgens rustig laten garen. Voeg voor de smaak een scheut tamari toe met een theelepel zout. Serveer met wat fijngesneden peterselie en bladselderij.

Eet smakelijk!

Geschreven door: Gerda Uiterwaal