close
  • donderdag 2 december
Recepten

Gerda’s rode koolschotel voor iedere dag behalve maandag

Gerda’s rode koolschotel voor iedere dag behalve maandag

Na een dag stevig werken, wil je ook een stevige maaltijd. Gerda ging je vast voor met na een dag ‘ruimen’ in de koude buitenlucht een heerlijke rode koolschotel op tafel te zetten. Met net die twist dat je denkt: oei.. lekker zeg, en nog een keer opschept. 

Er zijn van die momenten in je leven dat je eens flink moet opruimen. In ons geval ging het om een loods, waar de afgelopen tien jaar echt heel veel in was bewaard. Van hout tot metaal, van buizen tot oude kranen. Voor het geval dat. Dat heb je met een eigen bedrijf. Hoog tijd om schoon schip te maken en ruimte te scheppen voor de komende tien jaar.

Het was koud, gevoelstemperatuur net boven nul, toen we al vroeg aan de slag gingen. Slagvaardig in onze klus-plunje. Er volgde een schifting tussen ‘verkocht’, ‘oude meuk’ , ‘container’ en ‘nog te gebruiken’. Aan het eind van de dag waren we moe maar voldaan. En wat is het dan heerlijk als er na al dat harde werken een stevige maaltijd op tafel staat. Een rode koolschotel met daarin wat mij betreft het lekkerste stoofvlees, namelijk sucadelappen. Let wel op: serveer deze niet op maandag, want daar komt ruzie van. Een oud gezegde luidt namelijk:

Wie op maandag rooie kolen stooft, krijgt de potten en de pannen naar zijn hoofd

Ingrediënten

Bereiding

Wrijf het vlees in met peper en zout en bak het in de pan. Gewoon even om en om licht aanbraden. Vervolgens heet water langzaam bijvoegen en zorgen dat het vlees op een laag pitje kan sudderen. Je kunt het ook in een snelkookpan bereiden. Dan wordt de kook(sudder)tijd met 1/3 verminderd. Ik bereid het lapje verder in de snelkookpan. Een uurtje laat ik deze onder druk op het vuur staan (zachtjes). De uien zijn gepeld en in stukken gesneden, net als de knoflook. Deze hoeft straks alleen nog geperst te worden. Schil de aardappel en pastinaak en snijd deze in parten. Breng aan de kook. Zachtjes laten koken totdat ze gaar zijn. Afgieten en een beetje vocht bewaren om tot een puree te maken. Doe de rode kool in een pannetje en verwarm deze. Bak de ui en voeg de knoflook toe. Daarna het draadjesvlees toevoegen en mengen met een beetje juspoeder totdat het een mooi geheel wordt. De eerste laag van deze schotel is het vlees. Vervolgens kan de rode kool erover verdeeld worden. Schil de appel en snijd deze in kleine stukjes. Leg boven op de rode kool. Vervolgens de aardappelpuree verdelen over de schotel. Met een handjevol geraspte (geiten)kaas en een paar kleine klontjes boter de puree versieren. Doe deze rode koolschotel ongeveer 15-20 minuten in de oven op zo’n 200 graden Celsius. En dan is ie klaar om gegeten te worden. Eet smakelijk 😊

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

 

 

 

Geschreven door: Gerda Uiterwaal