close
  • donderdag 2 december
Recepten

Gerda’s winterse savooiekoolrolletjes

Gerda’s winterse savooiekoolrolletjes

Het is winterweer! De frisse lucht buiten doet ons lijf weer prikkelen. En bij een winters plaatje – jawel er liggen witte hagelkorrels op het wegdek – hoort natuurlijk kool. Vanmorgen in alle vroegte lopend op pad gegaan om het weer te proeven. De wind langs mijn haren. Tranen in mijn ogen van de kou. En bij thuiskomst helemaal wakker en klaar voor een mooie dag.

Kool wordt in de winter veelal verwerkt in een stamppot zoals boerenkool of zuurkool. Vandaag heb ik gekozen voor groene savooiekool. Het is een dichte, donkergroene koolsoort met gebobbelde bladeren met gekrulde randen. En het blad heeft een mooie nervenstructuur. Deze kool is een gezonde wintergroente en bevat weinig calorieën (denk aan de slankere body). Gestampt wordt er vandaag ook niet. De kool wordt gebruikt als rol(letje) en zie daar de titel is geboren.

Ingrediënten 4 personen:

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed de bakplaat met bakpapier. Schil de bataat en snijd deze tot frieten (in de lengte). Meng deze in een grote kom samen met 2/3 knoflook, olijfolie, paprikapoeder en schep goed om. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel het mengsel over de bakplaat en bak 30 minuten in de oven. Halverwege een keer omscheppen. Het gehakt met de uit, 1/3 knoflook en de nootmuskaat in een kom mengen. Snufje peper en zout toevoegen indien gewenst en tot een egaal mengsel kneden. Vijf mooie bladeren van de kool scheuren. Wel eerst de buitenste bladeren weggooien. De dikke nerf met een mesjes wegsnijden. Kook de kool in ongeveer 2 minuten in ruim kokend water en vervolgens meteen afgieten met koud water.

De koolbladeren openleggen en het gehaktmengsel erover verdelen. Vervolgens strak oprollen en met prikker vastzetten. Een klontje boter in de pad doen en de rolletjes ongeveer 15 minuten stoven op laag vuur. De koolrolletjes serveren met de ‘friet’ uit de oven.

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

Geschreven door: Gerda Uiterwaal