close
  • zaterdag 8 augustus
Zorg en Zekerheid

Gezonde voeding in combinatie met artrose

Gezonde voeding in combinatie met artrose

Voor mensen die nog niet bekend zijn met artrose, zal er eerst kort worden uitgelegd wat het is. Artrose is een aandoening aan de gewrichten. Dit kunnen alle gewrichten in het lichaam zijn, knieartrose, elleboogartrose of schouder artrose zijn enkele voorbeelden hiervan. Artrose begint bij een ontsteking in het kraakbeen, die vervolgens zorgt voor slijtage. Hierdoor wordt het kraakbeen minder elastisch. Om de verslechterde functie van het kraakbeen op te vangen, ontstaan er bot uitgroeisels, die pijn en stijfheid kunnen veroorzaken. Om de ziekte zo min mogelijk van invloed te laten zijn op het dagelijks leven, kan gezonde voeding belangrijke rol spelen. In deze blog leggen we je er alles over uit.

Waarom gezonde voeding?

Gezond eten wanneer je artrose hebt of wilt voorkomen is geen slecht idee. Maar waarom kan dit nuttig zijn en wat is gezond eten precies? Wanneer je minder weegt, worden je gewrichten minder belast en zul je minder pijn ervaren. Hoe je efficiënt kunt afvallen verschilt per individu. Wanneer je gezond eet, verklein je de op bepaalde ziektes. Goede voeding bevat namelijk veel belangrijke mineralen en vitaminen die ervoor zorgen dat jouw lichaam goed functioneert. Hiermee verklein je de kans op ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Maar je verkleint ook de kans op gewrichtsaandoeningen, zoals artrose. Omega 3 producten bijvoorbeeld, bevatten goede vetten die ontstekingsremmend werken en zo dus klachten van artrose kunnen verminderen. Ook blijf je op een gezonder gewicht wanneer je de juiste voeding eet, waardoor je minder snel artrose krijgt.

Welke voeding?

Omega 3 vetzuren beschikken over ontstekingsremmende eigenschappen en zijn daarom goed om te eten voor mensen met artrose. Vooral vette vis bevat veel Omega 3, zoals zalm, makreel, haring en tonijn. Daarnaast kunnen groenten en vruchten een goede ondersteuning bieden bij gewrichtsklachten. Tot slot zijn er ook verschillende vitaminen die een goede ondersteuning geven bij artrose. Zo kan vitamine K heel nuttig zijn, dit zit vooral in groenten zoals boerenkool, spinazie en peterselie. Ook Vitamine E en D hebben een gunstige invloed op gewrichten. Zo zorgt vitamine D voor het onderhoud van gezond kraakbeen en vitamine E voor de aanmaak van kraakbeencellen en heeft daarnaast een ontstekingsremmende werking! 

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook