Goed bezig: we verspillen minder voedsel

We gooien minder voedsel weg en dat is goed nieuws. Het geeft aan dat de consument bewuster met voeding omgaat. Volgens een onderzoek van het Ministerie van Landbouw gooien we zeven kilo per persoon minder weg dan drie jaar geleden.

 

Wie wil er nu niet dat onze klimaatverandering een halt toegroepen wordt. Eén van de meest effectieve maatregelen, na minder vlees eten, is minder voedsel verspillen. Hoe beter we hiermee omgaan, hoe minder onnodig voedsel er gemaakt hoeft. Het produceren van voedsel geeft een enorme uitstoot van stoffen die het klimaat geen goed doen. 

Honderden euro’s besparen

Het zou maar een kleine moeite kosten heel veel voedsel van de afvalbak te redden. Toch verspillen we nog altijd zo’n 34,4 kilo per persoon. Dat bestaat met name uit groente, fruit, aardappelen en zuivel. 
Vooral gezinnen met jonge kinderen kunnen er wat van en daar is veel winst te halen. Bespaart ze bovendien behoorlijk wat geld. Door beter om te gaan met eten kunnen mensen jaarlijks gemiddeld 145 euro per persoon besparen. 

Hoe bespaar je?

Hoe? Door onder andere er eerst voor te zorgen dat je je voorraad op eet. Veel mensen zullen het herkennen dat je de hutspot invriest voor een volgende keer en die volgende keer maar niet komt. De hutspot verdwijnt in de vriezer achter allerlei andere producten en je komt er veel te laat achter dat je dat nog had. Na een paar maanden is het te laat en gooi je het weg. Zonde! 
Ook is er veel gelegen aan plannen. Daar is niet iedereen even goed in. Lukraak van alles in de supermarktkar gooien is niet slim. Maak een lijstje, neem de week door en pas die hoeveelheid boodschappen daar op aan. Koop je nooit teveel, hoef je niet onnodig weg te gooien. De week heeft echt maar zeven dagen. 

THT en TGT

Tenminste houdbaar tot. We kennen het allemaal. Het is vooral een reminder voor de supermarktmanager dat bepaalde producten uit het schap moeten, maar heel veel daarvan is zeker nog een aantal dagen eetbaar. Niks aan de hand dus. Gooi het daarom niet te snel weg. Proeven en ruiken zijn goede graadmeters. “Mensen denken vaak dat het weg moet op de houdbaarheidsdatum, maar je kunt die producten al gauw – als je het gekoeld bewaard – vijf tot zeven dagen na de houdbaarheidsdatum gewoon nog eten,” zo meent een woordvoerder van het Voedingscentrum. Staat er TGT, te gebruiken tot, dan moet je het wel wegdoen. Vlees, vis, voorgesneden groenten en verse vruchtenstappen bijvoorbeeld hebben een TGT datum. 
En dan nog even over het koken zelf. Wie heeft er wel eens rijst gekookt en zich verbaasd over de enorme hoeveelheid die uiteindelijk op tafel stond. Je hield bakken over. Zonde. Probeer goed in te schatten hoeveel je koken moet. Of het nu gaat om de dagelijkse kost of over een culinair hoogstandje. 
Soms zijn mensen iedere keer weer angstig of er wel genoeg is. Als je meerdere gerechten maakt en lekker culinair uitpakt in het weekend, hoeft het echt niet in enorme hoeveelheden. Is sowieso niet goed voor de mens om te ‘overeten’. Ga voor de juiste hoeveelheden. 

We gooien dertig procent minder weg

Iedere drie jaar komt het Ministerie va Landbouw met cijfers als het gaat om voedselverspilling. Daaruit blijkt dat we momenteel bijna dertig procent minder weggooien dan negen jaar eerder.  Volgens het Voedingscentrum gaan we bewuster met ons voedsel om en kijken we beter naar de houdbaarheidsdatum. Vooral ouderen zijn daar goed mee bezig. Zo zijn er ook allerlei tips van met name ouderen die verspilling tegenaan zoals het vullen van een bijna lege chocopastapot met warme melk. Goed roeren en je hebt een lekkere beker chocolademelk. 

 

Er is een stichting Samen Tegen Voedselverspilling in het leven geroepen waar het Voedingscentrum aan meewerkt. Zij heeft als doel om over ruim tien jaar de hoeveelheid die wordt verspild gehalveerd te hebben. 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top