Gooi jij het roer om en ga je zuiniger leven?

Minder kopen en zuiniger leven. Dennis Storm (33), de ex-presentator die vorig jaar het boek ‘Weg Ermee’ schreef over onder andere ontspullen en het minimalistische leven, attendeert ons op ons gedrag: we kopen teveel. 

En vooral veel wat we eigenlijk niet nodig hebben. Iedereen weet dat de ijskast vaak nog bommetje vol zit met restjes en dat die kleding die je kocht, eigenlijk ook niet echt nodig was. Je hebt immers nog een kast vol.

Volgens Storm heeft dat obsessieve koopgedrag, aangejaagd door al die winkels die maar smijten met koopjes en aanbiedingen, te maken met het feit dat we een ‘collectief doel’ missen. En dat doel zou volgens hem moeten zijn dat we met z’n allen gaan zorgen voor een betere wereld. “Niet de vooruitgang stoppen, maar wel de groene weg inslaan,” zo meldt hij in een eerder interview. “Ik ben heel positief ingesteld, het komt goed. Maar het is nog niet echt aan de hand.”

Storm zelf gooide ruim tien jaar geleden als het roer om, stopte met presenteren en schreef het boek ‘Weg Ermee’. Hij schrijft over onze hang naar luxe en comfort en het veel willen. We willen meer en meer. Onze kasten puilen uit, de huiskamer staat vol prullaria en toch blijven we kopen. Alhoewel; er is een tegenbeweging: minimaliseren. Dat betekent niet dat je spartaans moet gaan leven en dat het huis er minder gezellig op wordt. Nee, het betekent vooral vrijheid. Vrijheid? Wat heeft dat met kopen te maken?

Storm: “Des te minder we toegeven aan het consumentisme, des te meer vrijheid we hebben. Zelfs koopziekte op kleine schaal, hoe onschuldig het ook lijkt, werkt door in ons complete leven. Als er geen tweehonderd kledingstukken in de garderobe hoeven te passen, dan betekent dat direct dat de kledingkast ook wat kleiner, rustiger en overzichtelijker is. Als er vervolgens geen enorme slaapkamer nodig is voor je kleding en overbodige meubels, dan kun je dus ook genoegen nemen met wat minder vierkante meters, en als er uiteindelijk helemaal niet zo’n groot huis nodig is, dan kom je waarschijnlijk ook weg met een hypotheek die ver onder het maximale ligt, met maandlasten die een stuk makkelijker te behappen zijn.’

Ons gezonde verstand verliest het maar al te vaak van de hebzucht

Helder! En helemaal niet ingewikkeld. Echter; ons gezonde verstand, rationeel denken dus, verliest het maar al te vaak van de hebzucht. Natuurlijk, we weten ook wel dat we in de maling worden genomen door de grote bedrijven, maar desondanks koesteren we ze, meent Storm. We willen ieder jaar een nieuwe Iphone, ondanks dat Apple pretendeert een heel goed product te zijn. Daar zou je toch heel lang mee moeten kunnen doen. Dat lijkt de omgekeerde wereld.

Terug naar de essentie zou heel veel oplossen. ‘We zijn rijk maar begeren zo onnoemelijk veel dat we daar niets van merken,’ gaat Storm verder. ‘Iedere euro die overblijft wordt uitgegeven en iedere minuut die vrijkomt direct ingevuld.’ Eerst kijken naar wat je aan maximale hypotheek kunt krijgen en daar de keuze van een huis op baseren, in plaats te kijken naar wat je werkelijk nodig hebt. Zo gaat het vaak. Inmiddels zijn er mensen die voor een Tiny House kiezen, maar dat is de hele andere kant. Er is ook nog zoiets als gewoon goed kijken hoe je leven eruit ziet en daar de ruimte op baseren die je nodig denkt te hebben. ‘Verlang je naar een opslagruimte voor al je spullen, oftewel een opbergbox, of verlang je naar een rustige omgeving?’

En, zo meent Storm, kies voor kwaliteit en duurzaamheid. Beter twee goeie broeken in de kast, dan tien waardeloze niemendalletjes waar je je eigenlijk niet eens zo goed in voelt. Schrap wat overbodig is. Het maakt het kiezen ook makkelijker in de ochtend en ook dat geeft rust, en vrijheid.

Aan het einde van de rit ben je goedkoper uit

Storm: ‘Toegegeven. Luxeproducten zijn duurder, dat is vaak zo. Maar daar staat tegenover dat je bewuster uitgaven doet. Aan het einde van de rit ben je goedkoper uit en leid je bovendien een rijker leven. Klinkt logisch, maar blijkt lastig uit te leggen. Onze cultuur zit nu eenmaal anders in elkaar. Meer is beter. Liever vijftien paar goedkope sportschoenen uit de reclamefolder (waar altijd wel íets niet goed aan is) dan een keer voor schoeisel op maat kiezen.’

Ga eens  met andere ogen door je huis. Gooi prullaria eruit. Kies alleen voor dat waar je blij van wordt, wat jou een goed gevoel geeft en wat je daadwerkelijk gebruik. Trek alles uit die keukenkastjes en gooi weg wat je niet gebruikt (vooral in keukenkastjes kunnen we er wat van. Meer dan de helft van de spullen gebruiken we vaak niet eens. En ze hebben allemaal geld gekost). Ontspullen dus.

Het gevecht met de marketingmannetjes

“Als je je verdiept in deze nieuwe wondere wereld zul je ook minimalisten tegenkomen die een jaar offline gaan, van zichzelf niet meer dan honderd bezittingen mogen hebben en de televisie verbannen. Een tikkie overdreven, als je het mij vraagt. Zoals vaker is ook in dezen het begrip balans heilig…. Natuurlijk, er zijn pijlers, maar je eigen geluk en de wetenschap van de schade die koopziekte de aarde toebrengt moeten leidend zijn.”

Storm gaat nog verder. “Ontspullen is hetzelfde als in het nieuwe jaar een maandje op dieet gaan, minimalisme is je leven veranderen en jezelf met vallen en opstaan aanleren de consumptiewereld waarin we leven en zijn opgegroeid langzaamaan niet meer serieus te nemen. In de praktijk betekent dat het gevecht aangaan met de marketingmannetjes door simpelweg hun rotzooi niet meer aan te schaffen, bewust te kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en weten dat een betere wereld wel degelijk bij jezelf begint. En dat is ook besluiten dat kinderen met één mooi cadeau net zo jarig zijn als met zestien cadeaus. Een minimalist kiest bewust voor een kalm en overzichtelijk leven, wat niet wil zeggen dat het saai is. Integendeel. Al het overbodige, van materiële bezittingen tot aan onnodig overwerk, vervalt. Het is teruggaan naar de essentie.”

Volgens Storm delen we onze tijd veel te veel in rond ons werk. Alle belangrijke dingen zoals familie en vrienden laten we teveel achterwege. Maar juist die dingen zijn heel belangrijk, meent Storm. Eigenlijk moeten we dat net zo belangrijk maken als ons werk.

Zelf heeft Dennis Storm de televisie al een paar jaar geleden vaarwel gezegd en is nu naast schrijver vooral interieurdesigner. Hij creëert sfeervolle minimalistische ruimtes. Het opruimen van je huis is een begin, zo meent hij. Dan volgt ook het omgooien van de rest van je leven. En vooral niet meer alles kopen wat je dénkt nodig te hebben. En je moet ruimte maken voor vrije tijd, voor je passie, familie en vrienden.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top