close
  • zaterdag 25 mei
Culinair

Goudse kaas, dat wordt toch niet in het buitenland gemaakt?

Goudse kaas, dat wordt toch niet in het buitenland gemaakt?

73% van de Friezen vindt dat Goudse kaas alleen in Nederland gemaakt mag worden. Toch is de Goudse kaas die we op ons brood eten, lang niet altijd uit ons land afkomstig. De meerderheid van de Friezen vindt dat niet kunnen, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zuivel Organisatie.

De Nederlandse kaassector is daarom een campagne gestart die mensen bewust maakt dat Goudse kaas die écht uit Nederland komt, te herkennen is aan het Gouda Holland-keurmerk op de verpakking.

Gouda Holland-keurmerk 

Goudse kaas wordt over de hele wereld geproduceerd. Maar echte Gouda Holland-kaas is een 100% Nederlands product, beschermd door de EU, net zoals champagne. “Veel mensen denken ten onrechte dat de kaas die zij kopen altijd van eigen bodem komt”, zegt Johan Schildkamp van de Nederlandse Zuivel Organisatie. “Dat is echter lang niet altijd het geval. Wie op het Gouda Holland-keurmerk let, weet wat hij in huis haalt: heerlijke Goudse kaas die echt uit Nederland komt.”

Onder andere FrieslandCampina, DOC Kaas en Rouveen Kaasspecialiteiten hebben hun krachten gebundeld voor de campagne. Zij maken Gouda Holland-kaas volgens het eeuwenoude recept met Nederlandse melk. De kaas is op houten planken gerijpt en regelmatig gekeerd. “En dat proef je,” zegt Klaas Hokse algemeen directeur van Rouveen Kaasspecialiteiten, dat al sinds 1905 kaas maakt.

“Kaasmeesters waarborgen continu de kwaliteit, zodat alleen díe kaas die aan alle eisen van de ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ voldoet, Gouda Holland mag heten. Wij zijn er trots op dat onze Goudse kaas daaraan voldoet en vinden het jammer dat mensen onbedoeld Goudse uit het buitenland eten. Want echte Gouda Holland-kaas is echt het lekkerst.” 

Herkomst steeds belangrijker

De campagne speelt in op de trend dat mensen het steeds belangrijker vinden om te weten in welk land hun kaas is gemaakt. Bijna alle kaaseters (85%*) geven de voorkeur aan kaas van Nederlandse melk. We zijn dan ook gehecht aan onze kaas. Het staat bovenaan de lijst met eten dat Nederlanders niet kunnen missen, zo blijkt uit recent GfK-onderzoek. 

Gouda Holland-kaas komt echt uit Nederland

Een Gouda Holland-kaas is natuurgerijpt en heeft een zacht romige tot een meer pittige smaak. De romige smaak wordt bepaald door de Nederlandse melk, eeuwenoude ervaring en het recept.

Gouda Holland-kaas heeft een Beschermde Geografische Aanduiding. Producten met deze bescherming hebben hun reputatie te danken aan hun geografische oorsprong en mogen alleen daar geproduceerd worden. Champagne is het bekendste voorbeeld hiervan. In opdracht van de overheid zien controleurs toe dat aan alle eisen van de EU Beschermde Geografische Aanduiding voor Gouda Holland-kaas wordt voldaan, zodat het Gouda Holland-keurmerk gebruikt mag worden.

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook