Rouwstoet

Heeft een rouwstoet nou voorrang of niet?

BLOG- Een rouwstoet in het verkeer, hoe zat het ook alweer? Heeft zo’n stoet voorrang, ook als jij van rechts komt? Heeft zo’n stoet dezelfde privileges als bijvoorbeeld onze hulpdiensten in het verkeer?

Nee, die status heeft een rouwstoet niet. Zelfs niet als zij gemarkeerd is middels rouwvlaggen of linten aan de auto’s en er met ontstoken lichten wordt gereden. Rouwstoeten hebben zich te conformeren aan de verkeersregels, net als iedere andere weggebruiker. Voor de wet heeft een rouwstoet geen voorrang, tenzij er verkeersregelaars of politieagenten bij betrokken zijn. Toch is het respectvol en ook gewenst dat andere weggebruikers een rouwstoet te allen tijde de ruimte geven om door te rijden. In de eerste plaats uit respect voor de overledene, maar ook om de rouwstoet bij elkaar te houden. Immers, men is met elkaar én de overledene onderweg naar het laatste afscheid.

Hoe ga je respectvol om met een passerende rouwstoet?

  • Doorbreek, als dit niet per se noodzakelijk is, nooit een rouwstoet.
  • Haal een rouwstoet niet in maar probeer, voor zover mogelijk, achter de rouwstoet te blijven.
  • Komt een rouwstoet je lopend tegemoet: zet dan je auto langs de kant en doe ook de motor uit. Hetzelfde geldt voor fietsers en voetgangers: blijf even stilstaan tot de rouwstoet voorbij is, uit respect voor de overledene en de nabestaanden.
  • Uiteraard niet verplicht, maar het is wel mooi als mannelijke dragers van hoeden en petten deze tijdens het passeren van de rouwstoet afnemen. Dit geldt overigens niet voor vrouwelijke hoeden- en pettendragers.
  • Draai nooit je rug naar een rouwstoet toe om oogcontact te vermijden. Beter is dan om je hoofd iets te buigen en je ogen neer te slaan. Het toedraaien van de rug is in bepaalde streken en landen soms wel gangbaar, maar wordt in onze cultuur meestal als niet respectvol en ongeïnteresseerd ervaren.
  • Klappen en applaus komt bij bijzondere uitvaarten meer en meer voor maar is, tenzij anders door de nabestaanden aangegeven, zeker geen vanzelfsprekendheid.
  • Waarschijnlijk overbodig om te benoemen dat je tijdens het passeren van een rouwstoet niet met open ramen keihard je autoradio aan laat staan, noch is het respectvol om in een groepje uitgebreid te blijven praten en te lachen terwijl de stoet lopend aan je voorbij trekt. Gun mensen even dat respect, dat moment van stil zijn voor de laatste keer.

Voorrang heeft een rouwstoet dus niet, maar vanuit fatsoen kunnen wij, mits het de verkeersveiligheid niet in gevaar brengt, de stoet wel die voorrang verlenen, uit respect voor de overledene en de familie.

 

Jan van der Meer begeleidt mensen die stervende zijn en ondersteunt nabestaanden. 

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top