Gehaakte deken

Heeft het haakvirus jou ook te pakken?

De ‘Grootste Gehaakte Deken van de wereld’ is inmiddels in heel Nederland en daarbuiten bekend. Wat begon als een klein burgerinitiatief om mensen met elkaar in contact te brengen, is uitgegroeid tot een project ver buiten onze landsgrenzen.

Park Vijversburg

Villa Vijversburg

De gehaakte dekens, allemaal bestaande uit granny squares,  komen vanuit de hele wereld. Het haken zorgde voor een enorme verbinding en al was het doel om in het Guiness Book of records te komen, het ging toch vooral om het samen iets tot stand brengen. De warmte, kracht, kleur en diversiteit van de dekens staan voor dezelfde waarden in onze samenleving. En dat sprak blijkbaar heel veel mensen aan, want in heel Nederland ontstonden haakclubjes.

Afgelopen weekend was het dan na vier jaar eindelijk zo ver: in Park Vijversburg, net buiten Leeuwarden, kon de Grootste Gehaakte Deken van de wereld bewonderd worden. 10.800 dekens, 30.000 vierkante meter, 2 miljoen vierkantjes en 50 landen die er aan mee hebben gewerkt. Vrijwilligers zijn twee dagen bezig geweest om alle dekens neer te leggen.

Goed geregeld

50+ nam een kijkje in Tytsjerk en bij aankomst in het kleine dorp werd al snel duidelijk dat er enorm veel belangstelling was voor het project (in Friesland ‘mienskipsproject’ genoemd). Verkeersregelaars zorgden dat alles goed verliep, want het was erg druk. Bij de ingang kregen we een folder met persoonlijke uitleg van één van de vrijwilligsters met een (natuurlijk) gehaakte broche. In de brandende zon legde ze uit wat er allemaal te zien was in het park. Niet alleen de gehaakte deken, maar ook andere gehaakte objecten sierden Vijversburg en er was op verschillende plaatsen de mogelijkheid om iets te drinken of te eten. Ook ontbrak de EHBO tent niet. Het was super geregeld allemaal, met dank aan de vele vrijwilligers. Rolstoelen aan het begin van het park maakten het ook voor mensen die minder goed ter been waren mogelijk om van het evenement te genieten.

Caravan en parasol

Kunstzinnige sfeer

De wandeling door het koele park naar het grote veld was aangenaam en de gehaakte kunstwerken onderweg de moeite waard. Overal stonden strandstoelen, waar velen dankbaar gebruik van maakten. Het was tenslotte best een hele wandeling langs al die prachtige dekens. Of erover, want dat mocht ook. Schoenen uit en je kon alles van heel dichtbij bekijken en je eigen deken of lapje zoeken. De dekens waren heel divers. Sommige hadden een bedrijfslogo, op anderen stond de stad of het land waar de deken gemaakt was, er waren dekens in de vorm van een voetbalveld, met de vuurtoren van Ameland en met een VW busje erop. Kunstwerken van Mondriaan ontbraken ook niet. Daarnaast nog de vele echte granny square dekens, in bonte kleuren. Het was werkelijk indrukwekkend.

 

Ameland vuurtoren

Verhalen uit de hele wereld

In het verhalenhuisje troffen we dekens die niet aan de juiste afmetingen voldeden. Die mochten niet op het veld. In het begin pasten de vrijwilligers de afmetingen ervan aan, maar toen duidelijk werd dat de 10.000 gehaald zou worden, zijn ze daar mee gestopt.De ‘afgekeurde’ dekens hadden evengoed een mooie plek, want daarop waren alle poststukken bevestigd die meegestuurd waren uit het buitenland. Brieven en foto’s uit de hele wereld. De verbinding was overduidelijk. Na dit tweedaagse haakfeest gaan de losse dekens naar goede doelen als Artsen Zonder Grenzen en het Leger des Heils.

Verhalen

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top