close
  • zaterdag 8 augustus
Vrije tijd

Het duizelt Rinnie wanneer ze kennismaakt met vaporwave muziek

Het duizelt Rinnie wanneer ze kennismaakt met vaporwave muziek

Rinnie Nauta (80) schildert graag en is momenteel bezig met het schrijven van haar allereerste boek. Voor 50+ schrijft ze regelmatig blogs. Vandaag is ze op bezoek bij haar buurman die vaporwave muziek maakt.  

BLOG – Ik kijk verwonderd om me heen in deze kamer, waar alles om muziek lijkt te draaien. Ik zie langs de wanden kasten vol grammofoonplaten, cassette, cd’tjes en prominent daartussen staat een computer, want daar gebeurt het allemaal. De pc is het instrument, waarop de hedendaagse, moderne muziek, die vaporwave heet, tot stand komt.

Ik mag komen kijken en luisteren naar wat mijn jonge buurman creëert. Ik ben niet zo op de hoogte van dit genre muziek en dat zal beslist met mijn leeftijd te maken hebben, maar nieuwsgierig als ik ben, laat ik me graag uitleggen hoe het werkt en waarom hij er zo van houdt.

Enthousiast vertelt de dertiger over deze muziekstijl in de elektronische muziek, die zo heel anders klinkt dan ik gewend ben, alsof alles langzamer gaat en uitgerekt is. De stijl, die ergens op de wereld ontstond rond 2011 en alsof de tijd er rijp voor was, nu over de hele wereld duizenden volgers heeft, is een reactie op de snelle  tijd van tegenwoordig. Vooral in Amerika is de muziek zeer populair.

Niet alleen ouderen zoals ik, maar kennelijk hebben jongeren soms ook moeite met bepaalde veranderingen in deze tijd en dan vooral de snelheid waarin dat gebeurt. Jornt Elzinga zegt daarover: “Alles moet tegenwoordig zo snel en je moet ook altijd bereikbaar zijn en het is net, alsof je nergens meer je best voor hoeft te doen. Dat wil ik niet meer. Mijn telefoon staat dus het grootste deel van de tijd stil. Ik heb geleerd, dat niet alles vanzelfsprekend is.”

De muziek die past bij deze stroming onder jongeren, vertelt een verhaal over een utopische droomwereld, een wereld die dus niet echt bestaat, maar waarin je eigen ervaringen en gedachten laat meespelen. “Het is een wereld, zoals ik zou willen dat die zou zijn”, verklaart hij verder. “Van deze muziek word ik blij en daar voel ik me gelukkig bij.”

Explore the North

Toen hij zich, vlak na het ontstaan van de vaporvawe muziek, aansloot bij de eerste volgers, bleek dat een goede zet te zijn. Onze jonge Friese buurman blijkt vooral bij Amerikaanse volgers al een bekend fenomeen te zijn. Onlangs heeft hij met zijn muziek opgetreden in Los Angeles op een festival, maar in Friesland weet nog bijna niemand wie hij is. Dat verandert hopelijk voor hem als hij op 22 november optreedt in de Eestroom, bij Explore the North, een winters stadsfestival voor verhalen en muziek in Leeuwarden.

Van hobby tot werk als componist

Na jaren van uitproberen ontwikkelde hij een geheel eigen stijl in deze muziek en uiteindelijk heeft hij heel moedig zijn kantoorbaan opgezegd (hij werkt nog maar een dag per week voor die baas) en van zijn hobby zijn werk gemaakt. Hij componeert in deze muziek nu zijn eigen subgenre. Soms neemt hij daarvoor geluiden op in de natuur of op andere plaatsen, om die vervolgens te gebruiken als achtergrond voor een nieuwe compositie, waar dan weer vier of vijf andere lagen over heen komen. Dat zijn muziekinstrumenten of andere klanken. Op zijn computer zie ik hoe dat vorm krijgt via een digitaal werkstation dat Cubase heet.

Foto: geluiden opnemen in de natuur 

Voorbeelden van eigen composities zijn: “Building a Better World” en “PalmMall. Prachtige video’s horen daarbij met mooie beelden en kleuren, die passen bij het ritme van de muziek, die erg vertraagd wordt. Je kunt  zijn werk beluisteren op internet. Het is volgens Jornt een soort achtergrond muziek, waarin hij een verhaal vertelt. De verkoop van zijn werk gaat via Band Camp, een internetplatform, waarop je eigen muziek kunt zetten en waar over de hele wereld bezoekers gebruik van maken. Daar moet je dus wel opvallen, maar de verkoop is in elk geval een succes. Hiraeth Records is het eigen platenlabel van Jornt. Hiraeth komt uit het Welsh, een woord dat je niet volledig kunt vertalen, maar het betekent zoiets als: “Iets missen dat niet meer bestaat of nooit bestaan heeft.”

Thuis noteren mijn handen op papier wat me opvalt over deze jongeman, die met allerlei middelen die hij van internet haalt, zelf iets moois componeert. De veelheid aan voor mij onbekende informatie begint me al een beetje te duizelen. Hoewel Jornt niet zo houdt van al het snelle van deze tijd, past hij bij het geven van informatie niet helemaal in het beeld dat hij over zichzelf schept.

Snel en rap is zijn manier van vertellen en de veelheid aan vreemde woorden en Engelse uitdrukkingen warrelen in mijn hoofd. Nu moet ik zelf nog zien een eigen compositie te maken van al die informatie over muzieksoorten en de veelheid aan nieuwe dingen. Woorden naast elkaar leggen, strepen en krassen tot er een leesbaar geheel ontstaat. Ik besef, dat het een andere manier van blij worden is, maar dat er ook een halve eeuw verschil in leeftijd is.

 

Geschreven door: Rinnie Nauta