Het is lente: tijd voor asperge weetjes!

Asperges smaken het best direct na de oogst. Maar hoe weet je of asperges vers zijn? Wanneer de stengels er glanzend uitzien, de onderzijde niet uitgedroogd is en wanneer je een piepend geluid hoort wanneer je de stengels van twee asperges tegen elkaar wrijft dan weet je 100 procent zeker dat de asperges vers zijn. Er zijn nog veel meer weetjes over asperges. Omdat dit het seizoen van de asperges is hebben wij tien weetjes op een rij gezet.  

1. Harstikke gezond en goed voor je lijn

Asperges zitten boordevol vitamine C, E en B en zijn caloriearm. Asperges zijn goed voor je immuunsysteem en je spierweefsel. Wat dat betreft kan je nooit genoeg asperges eten.

2. Asperges worden al heel erg lang gegeten

Rond 2750 voor Christus is er bewijs dat Egyptenaren deze delicatesse aten. In Nederland eten we vanaf de vijftiende eeuw asperges. Toen kwam deze groente via Spanje en Frankrijk terecht in Nederland.

2. De grootste producent van asperges is China

De afgelopen jaren is de productie gedaald, maar nog niet heel lang gelden verbouwden ze in China maar liefst 57.000 hectare aan asperges. Op de tweede plaats staat Peru met 27.000 hectare gevolgd door Duitsland met 22.000 hectare. Ook in de Verenigde Staten worden flink wat asperges verbouwd, zij verbouwen ongeveer 14.500 hectare aan asperges.

3. Niet iedereen krijgt stinkende urine van asperges

Asperges bevatten het aminozuur asparagine. Vandaar dat je urine anders kan gaan ruiken na het eten van asperges. Dat komt omdat het asparaginezuur door je lever omgezet wordt in zwavelverbindingen die je lichaam via urine verlaten. Niet iedereen ruikt de karakteristieke aspergegeur bij een toiletbezoek. Het is een beetje fifty fifty. Ongeveer de helft van de mensen die asperges eten maken dit mee. Wetenschappers weten niet precies hoe dat komt.

4. Asperges zijn lustopwekkend

Asperges zijn rijk aan kalium, calcium en fosfor, stoffen die een hoog seksueel energieniveau bevorderen. Vandaar dat asperges vroeger werden gezien als lustopwekkend middel.

5. Duur, vandaar het witte goud!

Asperges zijn duur, omdat het oogsten arbeidsintensief is. Asperges moeten handmatig worden afgestoken. Vandaar dat mensen ze ook wel gekscherend het witte goud noemen. In de jaren vijftig werd deze term overigens al in de kranten gebruikt.

6. Je bewaart ze het beste in een vochtige doek in de koelkast

Asperges houden van vochtig, donker en koel. Ongeschild kan je ze ongeveer twee tot vierdagen bewaren. Leg ze onderin je koelkast om ze zo lang mogelijk vers te houden. Koop je verpakte asperges dan kan je deze ongeveer vijf dagen in de koelkast bewaren.

7. Groene asperges bevatten de meeste vitaminen

Asperges zijn oorspronkelijk wit, dat blijven ze ook zo lang ze onder de grond groeien. Zodra ze boven de grond groeien worden ze groen en soms paars. De groene en paarse asperges zijn rijker aan vitaminen, omdat ze boven de grond groeien.

8. Mannelijke asperges zijn populairder

Er bestaan vrouwelijke en mannelijke aspergeplanten. De mannelijke aspergeplanten leveren meer op. En omdat kwekers dit natuurlijk ook weten gebruiken zij uitsluitend mannelijke planten.

9. De langste asperge is 3, 11 meter

De langste asperge die een keertje gestoken is meet 3,11 meter. Je kan hem bezichtigen in het Openluchtmuseum De Locht in Melderslo (Limburg). In dat museum kan je van alles te weten komen over de teelt van asperges en champignons.

10. Erbij zijn!

Het aspergeseizoen eindigt ieder jaar op 24 juni (Sint Jan). Vanaf die datum worden er geen nieuwe asperges meer gestoken. De reden hiervoor is dat de plant op deze manier genoeg tijd krijgt om zich klaar te maken voor het volgende seizoen.

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top