Het is rustig op de wegen en dat blijft nog wel even zo

Files naar het strand blijven voorlopig nog wel even uit, want hoewel het iets drukker op de Nederlandse wegen is geworden, is het sinds de intelligente lockdown nog steeds een stuk rustiger dan gewoonlijk. 

Normaal gesproken is het bij de eerste zonnestralen al flink druk richting stranden en boulevards. Zowel tijdens vakanties, weekenden als op doordeweekse dagen als mensen toch even een uurtje strand of duin meepakken. Hier is momenteel geen sprake van.

Nederland geniet van de zon, maar vooral in eigen tuin. Een stukje fietsen of wandelen met een rugzak op kan nog net, hardlopen doen we ook, maar en masse het strand op is uit den boze. We durven niet, willen niet of voelen ons opgelaten als we veel mensen treffen.

Nog altijd veel minder auto’s op de weg

Wat we wel doen is het met de auto op pad gaan. Voelt veiliger en vooral in ons eentje of met eigen gezinsleden kunnen we er zo nog even opuit. Toch is volgens de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) het aantal personenauto’s op de snelweg ruim dertig procent minder dan begin deze maand op dezelfde dag in de week.

Opvallend is wel dat juist buiten de spitsuren er meer auto’s op de weg rijden dan in vergelijking met begin maart.

De drukte neemt relatief juist niet toe in het westen van het land, maar vooral in Brabant, Gelderland en Zeeland. In de noordelijke provincies is het zelfs wat vrachtverkeer betreft drukker geworden en in de Randstad juist wat rustiger. De de bekende filelocaties lijken nog altijd als sneeuw voor de zon verdwenen.

Het is stil in het openbaar vervoer

In het openbaar vervoer is het nog altijd enorm stil. Dat is al zo sinds half maar toen de scholen dichtgingen en de horeca moest sluiten. Nu de lagere school leerlingen hun schooltas of heuptasje weer mogen gaan pakken, zal er nog niet veel in veranderen. Reizigers checken massaal minder in met de ov-chipkaart, het gaat om meer dan tachtig procent van de normale cijfers. Zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en OV-chipkaartbedrijf Translink.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top