Hip en happening havermout!

Havermout als ontbijt, havermoutkoekjes, havermoutmuffins ga zo maar door. Sociale media staat er vol mee! Maar wat is  wat is het eigenlijk? Wat kan je er allemaal mee en is het gezond? In dit artikel zijn al deze vragen, en meer, te lezen.

Havermout is een graansoort wat bereid wordt uit haver. Havermout ontstaat door de haverkorrels eerst te wassen, vervolgens worden deze gewassen haverkorrels gepeld en verhit. Haver is van zichzelf glutenvrij, maar voor mensen die hier op moeten letten door een intolerantie voor gluten of coeliakie is het goed te weten dat havermout in veel gevallen in de zelfde fabriek als tarwe wordt geproduceerd. Het kan dus enkele sporen van gluten bevatten.

Je hebt havermout in veel verschillende soorten. Met toegevoegde suiker, instant havermout en de havermoutvlokken. In dit artikel kun je lezen wat je hier mee zou kunnen maken.

Te beginnen met de havermout ontbijtjes:

  • Doe wat havermout in een schaaltje, met wat kokossnippers een (rijpe) banaan en wat kaneelpoeder. Voeg hier amandelmelk of halfvolle melk aan toe, even roeren, 1.5 minuten in de magnetron, weer even roeren en je hebt een stevig, zoet ontbijtje. Het voordeel hiervan is, is dat je lang vol zit, je meteen een stuk fruit binnen hebt gekregen en veel vezels.  Je kunt dit natuurlijk ook in een pannetje op het vuur  bereiden.
  • Maak een Mugcake. Doe in een schaaltje of in een mok 1 ei, wat stukjes appel, klein beetje rozijnen, kaneelpoeder en natuurlijk havermout. Goed doorroeren dat het nog een vloeibaar maar stevig mengsel is. 2 minuten in de magnetron en je hebt een soort appeltaartje.

Havermoutpannenkoeken:

  • Voor 2 personen: Laat de havermout een kwartiertje wellen in de melk. Je zult zien dat de havermout indikt. Naderhand kan je bepalen hoeveel melk je nog toevoegt. Hou je van dikke pannenkoeken zoals op de foto, voeg je wat minder melk toe, voor dunne pannenkoeken wat meer melk. Voeg daarna 2 of 3 eieren toe aan het mengsel, een flinke scheut kaneelpoeder. Hou je van grove stukjes havermout in je pannenkoek, laat je het mengsel zo. Hou je daar niet van, kun je met de staafmixer het beslag fijner maken. Bak de pannenkoeken zoals jij gewent bent ze te bakken. Eventueel zou je nog een (rijpe)banaan kunnen toevoegen voor een zoetere smaak aan de pannenkoeken.

Hierboven zijn dus 2 recepten voor een heerlijk havermout maaltijd. Eet jij wel eens havermout? Weet jij nog een leuk recept met havermout in de hoofdrol? Wij zijn benieuwd naar jouw reactie!

Froukje Noordenbos is diëtist bij Balanza

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top