Hoe een stripboek op de markt me terugbracht naar mijn jeugd

Rinnie (82) is onze vaste gastschrijver. Ze schrijft regelmatig verhalen over haar bezigheden en gedachten. Zo ontdekte ze onlangs op een markt een aantal oude boekjes over kapitein Rob en zijn zeilschip ‘de Vrijheid’. De boekjes brengen haar terug naar haar jeugd.

 We slenteren langs een oude gracht. Aan de waterkant staan marktkraampjes en er is van alles te koop en te bekijken. Er heerst een gezellige drukte en de zon maakt de sfeer vandaag extra prettig. We zijn op zoek naar een drogisterij, maar ondertussen kan ik mijn ogen niet afhouden van de vele kraampjes die mij naar zich toe lokken met hun uitgestalde waren. Zo loop ik steeds trager en kan me van sommige kraampjes bijna niet losmaken. Dat hindert niet, want we hebben alle tijd.

Opeens valt mijn oog op een stapel kleine boekjes, die me zeer bekend voorkomen. Ze herinneren mij aan mijn jeugd. Het zijn stripboeken over kapitein Rob en zijn zeilschip ‘de Vrijheid’, waarmee hij de hele wereld over vaart en veel spannende avonturen beleeft.

Ik beleefde de avonturen alsof ik er zelf bij was

Ik weet, dat mijn vader speciaal een abonnement had genomen op Het Parool, waar iedere dag zo’n strip in geplaatst werd. Als het verhaal af was, werden de bladzijden gebundeld en kon je ze als boekje kopen bij de sigarenwinkel. Ik kon er uren in wegduiken en beleefde de avonturen alsof ik er zelf ook bij was. Nu liggen ze daar in de kraam. Ooit kostten ze 75 cent per stuk, nu staat er een heel andere prijs op.

We kijken elkaar aan en hebben zo onze eigen herinneringen aan die boekjes, maar allebei zijn we enthousiast. We bladeren in de smalle exemplaren en zoeken er een paar uit, die we graag nog eens zouden willen lezen, of die ons onbekend voorkomen. Met zes boekjes in een tas lopen we verder over de markt en we kunnen bijna niet wachten tot we de eerste bladzijden zullen lezen en bekijken.

Ik zit weer met opgetrokken knieën op de bank

Weer zit ik met opgetrokken knieën op de bank, het boek op schoot. De verhalen zijn bedacht door Pieter Kuhn (1910-1966) en de prachtige tekeningen die bovenaan de bladzijden staan zijn ook van zijn hand. Voor het Parool verzorgde Evert Werkman de tekst. In totaal zijn er 56 deeltjes verschenen, waarin kapitein Rob de meest vreemde avonturen beleefde. Die verre reizen over de oceanen, dat onbekende lokt mij nog steeds, al is de drang om zelf op reis te gaan, naar mate ik ouder word iets minder sterk.

Ik lees in het boekje: ‘Het raadsel van straat Magelhaes’. Het spannende verhaal speelt zich af in een smalle zeestraat tussen Patagonië en Vuurland. Het is een natuurlijke doorgang tussen de Atlantische en de Stille oceaan, een gebied dat bekend staat vanwege onvoorspelbare winden, sterke stromingen en veel versmallingen, waardoor de houten schepen van lang geleden vaak schipbreuk leden.

Ik was het geheim in al die vervlogen jaren alweer vergeten

De doortocht werd voor het eerst ontdekt in 1520, door een Spaanse expeditie onder leiding van Ferdinand Magellan, naar wie de zeestraat later is genoemd: straat Magellaan. Ze zochten in de tijd van de grote ontdekkingsreizen een kortere route naar Indië. Tot de opening van het Panamakanaal in 1914 bleef de zeestraat de belangrijkste verbinding tussen beide oceanen. 570 km lang, 2 km breed op het smalste punt. Met een rotsachtige kust.

Ik ervaar al lezende weer hoe kapitein Rob samen met een vriend het geheim ontdekt van een grot en van vergane schepen, waarvan de houten spanten nog in de grot liggen. Ik was het geheim in al die vervlogen jaren alweer vergeten, maar de herinnering komt al lezende weer boven. Een mysterieus verhaal, dat ik vandaag voor de tweede keer beleef. Nu met iets meer kennis over die verre zeestraat en de ontdekking in mezelf van een ongekende reislust, die met de jaren langzaam afneemt. Jammer, maar herinneringen zijn ook mooi om opnieuw te beleven.

Boektip!
Rinnie schrijft al lange tijd over haar leven en bezigheden. Veel van die verhalen zijn gebundeld in een boek: Er slaapt een lied in alle dingen. Een boek vol herinneringen en inspirerende verhalen. Het boek is te koop via www.boekscout.nl.  

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top