close
  • vrijdag 3 juli
Reizen

Hoe je van uitgespuugde kauwgom de bedoeling maakt

Hoe je van uitgespuugde kauwgom de bedoeling maakt

Omdenken, het woord zegt het al. Je keert iets om, namelijk je gedachten over een probleem. Moeilijk is het niet, wel vaak verrassend en het geeft direct weer lucht. Hoe zit dat?

Omdenken is denken in mogelijkheden in plaats van in problemen. Kijken naar de werkelijkheid en daar iets mee doen, waardoor je de energie van het probleem gebruikt voor iets nieuws. De grondlegger van het omdenken is Berthold Gunster. Hij geeft samen met zijn collega’s trainingen, shows en workshops, waarin je leert om te denken in Ja-en in plaats van in Ja-maar.

Training Omdenken

Een aantal jaren geleden kreeg ik de kans om samen met een collega een training Omdenken te volgen, bij de zoon van Berthold. Het was een geweldig leuke ervaring, want je wordt een dag lang ondergedompeld in een totaal andere manier van denken. Dat zorgt voor veel nieuwe inzichten door alle praktische oefeningen en vraagstukken die je voorgeschoteld krijgt. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat het ook weer wegzakt, maar ik gebruik de zin ‘dat hebben we toch maar mooi omgedacht’ nog wel regelmatig. De Omdenken-nieuwsbrief die één keer in de zoveel tijd in mijn mailbox zit, houdt me ook scherp.

Market Theatre Gum Wall

SteegjeAfgelopen zomer trok een hele smerige maar toch ook kunstzinnige foto in de nieuwsbrief mijn aandacht: een muur met kauwgom. Heel veel kauwgom. Het bleek de Market Theatre Gum Wall te zijn in Seattle. En het is inmiddels een toeristische attractie. Vanaf 1993 was er een theatergezelschap gevestigd in het Market Theatre en tijdens het wachten voor de kassa plakten bezoekers hun kauwgom op de muur. Die werd twee keer helemaal schoon gemaakt, maar het had weinig zin. Men bleef de muur volplakken. Eind jaren negentig begon de omdenkstrategie. Als het dan toch niet lukte de muur schoon te houden, kon het maar beter de bedoeling zijn, dat kauwgom plakken. Hoe meer van het plakkerige spul op de stenen zat, hoe groter de kans op toeristen. Dus werd het aangemoedigd.

Kunstwerken en trouwfoto’s

En met succes, want bezoekers van de stad maken naar hartenlust foto’s van de kauwgommuur (wel zonder deze aan te raken, want het blijft toch best smerig). Het is ook een populaire achtergrond geworden voor trouwfoto’s, want er prijken de nodige kunstwerken en namen op. De muur is ruim vijftien meter lang. In 2015 is de Gum Wall helemaal schoongemaakt om de stenen te beschermen. Maar sindsdien is er weer druk gekauwd en geplakt en de muur is weer net zo gummi als daarvoor.

Regenlaarzen en sneakers

Gummmi schoenKauwgom heeft nog tot een andere Omdenker geleid. Het Britse bedrijf Gumdrop zamelt kauwgom in om er rubber van te maken. Van dit Gum-tec rubber worden regenlaarzen en sneakers gemaakt. Daarvoor zijn speciale inzamelbakjes bedacht. Bij de Kuip in Rotterdam schijnt een inzamelpunt te zijn. Prachtige voorbeelden om van het probleem van uitgespuugde kauwgom een nieuwe mogelijkheid te maken!

 

Foto’s Gum Wall: Beide Wikipedia

 

 

Geschreven door: Boukje Wiersma